Eörsi Mátyás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. EÖRSI MÁTYÁS külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnöknõ! Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõ Úr! Nagyon fontos kérdésre hívja fel a figyelmet a kérdésével, mert hadd jegyezzem meg: nem 2 hónap áll rendelkezésünkre, hiszen a kormány kommunikációs stratégiájának a végrehajtása már év elejétõl fogva megkezdõdött, és gõzerõvel halad.

A cél tulajdonképpen nem is az, hogy kampányoljunk a NATO mellett, hanem az, hogy információt közöljünk a NATO-ról, elmagyarázzuk az embereknek a NATO mûködésének a lényegét, azokat a szempontokat, amelyek a magyar politikát arra ösztönzik, hogy a NATO-ba belépjünk.

Valóban, az újságokban, az elektronikus médiában számos programot indítottunk el; gondolom, a képviselõ úr is már számos ilyet látott. Valóban, minden kampánynak az a nehézsége, hogyan lehet eljutni olyan emberekhez, akik egyébként nem érdeklõdnek a téma iránt. Ennek az áthidalására a kommunikációs stratégiának egy része, hogy a közvélemény formálására alkalmasabb közegeket is bevontunk a kampányba: gondolok a médiában dolgozó munkatársakra, pedagógusokra és másokra.

Szeretnénk, ha a kormányzaton kívül álló szervezetek, NGO-k is bekapcsolódnának - ez megtörtént egyébként -, közvetlen párbeszédre hívjuk az embereket. A képviselõ úrral és az Országgyûlés minden képviselõjével, hogyha ilyen lehetõség van, nagyon szívesen megyünk és beszélünk a NATO-ról.

Most a BNV-n nyílt egy stand, amely "A NATO kapujában" címet viseli, és szintén hasonló célokat szolgál. Az lenne a kommunikációs stratégiának a célja, hogy az emberek megtudják: a NATO voltaképpen az ÉSZSZ. A NATO magyarul Észak-atlanti Szerzõdés Szervezete, röviden: ÉSZSZ, tehát Magyarországnak "észszerû" belépni a NATO-ba. Az emberek, amikor népszavazni mennek, "észszel" döntsenek úgy, hogy Magyarországnak ez az érdeke.

Én úgy ítélem meg, hogy a képviselõ úr kérdését egy aggodalom motiválta, amit megértek: mindannyian aggódunk. Bennünket optimizmussal tölt el az, hogy a közvélemény-kutatások javulnak, és ezentúl a szélsõséges erõk, mind a kommunisták, mind a szélsõjobb meg van elégedve a NATO-s (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.) kommunikációval (Miután a képviselõ mikrofonját kikapcsolják:), mert úgy látja, sikerül a meggyõzés.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap