Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! Tolna megye és Szekszárd életének meghatározó jelentõségû cége volt a Szekszárdi Húsipari Vállalat. Nemcsak azért, mert több mint 1200 dolgozót foglalkoztatott, hanem azért is, mert nagy hatása volt a megyében, hiszen a kistermelõk, a beszállítók, az állattartók tevékenysége ráépült erre a korábbi vállalatra.

A Szekszárdi Húsipari Részvénytársaság kártyavárként összeomlott, és kártyavárként összedõlt az a cég is, amely õt privatizálta, a Metraco Rt. Az elõzõnél, a szekszárdi húsipari cégnél több mint 300 ember lett munkanélküli, a Metraco cégnél több mint 800 dolgozó nem munkanélküli lett, ellátatlan. Ellátatlan azért, mert a kormány be nem jegyzett céggel kötött szerzõdést. Ennek a levét ma 800 dolgozó issza, aki nem tudja, mit kezdjen azzal, hogy munkanélküli-ellátást nem kap, mert végül is, mint egy be nem jegyzett cég dolgozóival, nem tudnak munkanélküliként foglalkozni velük. Hangsúlyozom még egyszer: több mint 800 dolgozóról van szó.

Itt az alkalom, hogy újból föltegyem a kérdést miniszter asszonynak: ki a felelõs a Szekszárdi Húsipari Rt. hanyag privatizációjáért? Ki a felelõs azért, hogy egy be nem jegyzett céggel kötöttek szerzõdést? Ki a felelõs azért, hogy egy több milliárdos céget az ÁPV Rt. úgy privatizált, hogy nem figyelte, milyen jelentéktelen üzleti tárgyalópartnere van? Ki a felelõs azért, hogy az ÁPV Rt. hagyta, hogy egy évig orránál fogva vezesse ez a vállalkozó a hatóságokat és az ÁPV Rt.-t magát? De ki a felelõs azért, hogy hiába jelezte a cég felügyelõbizottsága a problémákat az önök cégének és a kormánynak, senki nem tett a problémák megoldására egyetlen lépést sem?

Tisztelt Miniszter Asszony! Utoljára teszem föl a mai napon azt a kérdést: ki a felelõs? Miért nem nevezi meg a kormány a felelõst? Ha pedig nem tudja, miért nem indít eljárást a felelõsök megnevezése érdekében?

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap