Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársam! A közelmúltban megpróbáltam önt meggyõzni arról, hogy a Parlament épülete nem a bíróság épülete, és nem arra való, hogy itt vád- és védõbeszédek hangozzanak el, még kevésbé arra, hogy konkrét ügyekkel kapcsolatban döntések szülessenek. Most arra kényszerülök, hogy mégiscsak úgy gondoljam, ez az épület nem a Parlament épülete, hanem - mondjuk - a jogtudományi egyetem épülete, és szeretném önt tájékoztatni arról, hogy a büntetõ-eljárási törvényben mi áll.

A büntetõ-eljárási jog pontosan meghatározza a büntetõeljárásban közremûködõ alanyok körét és az õket megilletõ jogokat és kötelezettségeket. Az ügyféli jogok egyik legfontosabbikának éppen az ügyismereti jog tekinthetõ, és ezen ügyféli jogra speciális szabályok vonatkoznak, amelyek jószerint az ügyfél eljárásjogi szerepéhez kapcsolódnak.

(14.40)

Így a büntetõeljárás pontosan meghatározza, hogy a nyomozás során milyen jogok illetik meg a terheltet, a sértettet, magánvádlót, magánfelet és egyéb szereplõket. Így például a szakértõ, szaktanácsadó az eljárás milyen adatait ismerheti meg. Bár ismerem én is az országgyûlési képviselõkre vonatkozó jogszabályokat, mégis azt kell mondjam: a büntetõeljárási jogviszonyt szabályozó speciális jogszabály nem jeleníti meg az ügyismereti jogra jogosultak között az országgyûlési képviselõt.

Ugyanakkor a büntetõeljárás egyben szigorú szabályokat tartalmaz a tekintetben is, hogy a nyomozás során hozott határozatokat, a nyomozó szerv intézkedéseit rögzítõ jegyzõkönyveket pontosan mely személyek részére lehet kézbesíteni, azok tartalmát ki ismerheti meg. E szigorú eljárási szabályoknak éppen az a céljuk, hogy a büntetõeljárásban közremûködõ alanyok megfelelõ eséllyel érvényesíthessék eljárásjogi érdekeiket.

Tisztelt Képviselõ Úr! Az ön által kért információk megadása véleményem szerint folyamatban lévõ, a büntetõeljárás hatálya alá tartozó ügyekre vonatkozik, így a büntetõeljárás szabályaival ütközne, ha ezekrõl most itt pontos felvilágosítást adnék másrészt szeretném megjegyezni, hogy természetesen nem is minden tartozik a Belügyminisztérium kompetenciájába - egyébként.

De - tudva azt, hogy ön a kérdését a miniszterelnök úrhoz címezte - végül is szeretném még elmondani azt, hogy itt valóban több bûncselekmény alapos gyanújáról van szó. Néhányban folyik a nyomozás, néhányban pedig befejezõdött a nyomozás.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap