Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselõ Úr! Azok az adatok, amelyeket képviselõ úr említett, megfelelnek a valóságnak. Való igaz, hogy ebben az évben nagyon jó búzatermés - általában nyári gabonatermés - volt, és várhatóan a kukoricatermés is kiemelkedõ lesz. Emlékszünk valamennyien olyan évekre, amikor se a nyári gabona, se az õszi gabona nem jött be. Az is keserû idõszak volt, de biztos, hogy megvannak a gondjai a többlettermésnek is.

A gazdák valóban azt a kérdést teszik fel, bármerre megyünk, hogy mi lesz velük, mit tudnak csinálni ezzel a termékkel. A Földmûvelésügyi Minisztérium kész válasszal nyilván nem tudja mindenki problémáját megoldani. Mi szabályozni próbáljuk ezeket a kérdéseket.

Ha valaki végigkövette a szabályozásokkal kapcsolatos intézkedéseinket, akkor számára világos, hogy a gabonakérdésben egy teljesen átfogó szabályozási rendszert dolgoztunk ki, amelyben a búza, a kukorica garantált árát 1997-re, illetve a búzáét 1998-ra is meghirdettük. Pályázatokat hirdettünk a takarmányszükséglet éves megvásárlására jelentõs kamatkedvezményekkel. A búza közraktározási tárolásának a támogatását kiírtuk, s ezt kiterjesztettük a gyengébb minõségû búzákra is, ahol a sütõipari érték az eurobúzának felelt meg, tehát a 26-os, illetve az ennél gyengébb búzáknak, a 24-es értéknek. Az exportengedélyezést szabályoztuk, az ókukorica exportját lerendeztük. Az 1997-es termésû kukoricából pedig 1 millió tonnát gyakorlatilag liberalizáltunk, a kereskedõk 1500 forintos letéti díját 1000 forintra csökkentettük tonnánként. Azt hiszem, ezek az intézkedések valamit segítenek.

Hozzáteszem még, hogy a bizonyos likviditási hitelcsomag és a közraktározás talán valamelyest át fogja hidalni ezeket a problémákat.

Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap