Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársam! Véleményem szerint a kormánynak többek között az is feladata, hogy a központi költségvetési források elosztása során elsõdleges szempontként vegye figyelembe a közpénzek ésszerû, racionális felhasználásának elvét. Erre a feladatra kötelezte többek között az Országgyûlés a kormányt a helyi önkormányzatok címzett és céltámogatási rendszerérõl szóló 1992-ben született LXXXIX. törvényben is.

Ez a jogszabály ugyanis felhatalmazást ad arra, hogy a címzett támogatások kétlépcsõs döntési mechanizmusában a helyi önkormányzati beruházásokról a kormány elsõ lépésben - a szakmai és gazdaságossági szempontok vizsgálatára helyezve a hangsúlyt - elõzetesen állást foglaljon. Itt arról van szó, hogy a kormány elõzetesen állást foglal, hangsúlyozva, szakmai érvek alapján nem dönt.

E felhatalmazásnak eleget téve hozta meg a kormány aztán az ön által is említett 1095/97. határozatát, amelyben úgy döntött, hogy 1998. évben csak azon kórházi beruházások címzett támogatására tesz javaslatot, amelyeknél az egészségügyi struktúraváltással összefüggõ gazdaságossági követelményeknek eleget tesznek. Ezen túlmenõen fontosnak ítélte meg a kormány azt is, hogy az azonos városban, de más tulajdonosok fenntartásában mûködõ kórházak tevékenységének összehangolása megtörténjen.

Úgy vélem, ez egy felelõs magatartás, amikor az egész gazdaság szempontjait figyelembe véve arra ösztönöz a kormány, hogy elkerüljék azonos városban párhuzamos, ezáltal pazarló - akár egészségügyi - intézményeknek a fejlesztését, továbbfejlesztését.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap