Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Béki Gabriella képviselõ asszony jogosan kéri számon a határozott állásfoglalást az õ módosító indítványaival kapcsolatban. Éppen ezért el kell hogy mondjam, a kormány nem tudja támogatni azt a kiterjesztõ módosító javaslatot, amelyet képviselõ asszony Szigeti képviselõ úrral benyújtott.

Szeretném itt felhívni a figyelmet arra, hogy számos egyeztetést folytattunk a szociális partnerekkel. A kormány eredeti szándéka az volt, hogy az idõskorúak járadéka 62 éves életkor után lépne be, rászorultsági alapon. Éppen a múlt heti, az Idõsügyi Tanáccsal folytatott egyeztetés során fogadta el azt a kormány - és ez módosító indítványokban meg fog testesülni -, hogy nem a 62 év a mértékadó, hanem egy irányadó nyugdíjkorhatár, a mindenkor irányadó nyugdíjkorhatár a mértékadó e tekintetben. Tehát lejjebb ment az életkorban a 62 évtõl a kormány. Ez azt jelenti például, hogy jövõre több mint 3 milliárd forinttal több pénzt kell biztosítani az idõskorúak járadékra. Számos szociális partneri észrevételt megpróbált a kormány már az elõkészítés során is beépíteni a javaslatba. Úgy érezzük, hogy elmentük addig a határig, ameddig a finanszírozhatóság is biztosított.

Jauernik képviselõtársam felvetését, hogy 100 százalékban térítse meg a kormány, a központi költségvetés az idõskorúak járadékát, szintén nem tudjuk támogatni, hiszen ne felejtsük el, rászorultsági elven jár az idõskorúak járadéka, és ebben nagyon fontos az önkormányzatok szerepe. Ha 100 százalékig megfinanszírozza a központi költségvetés, akkor gyakorlatilag úgy néz ki, hogy alanyi jogon biztosítjuk az idõskorú járadék összegét. Jelen pillanatban megítélésünk szerint nem vagyunk abban a helyzetben, hogy alanyi jogon biztosítsunk ilyen ellátást.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap