Béki Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Ebben a szakaszban Szigeti György képviselõtársammal két témában is nyújtottunk be módosító indítványt.

Az egyik az egyedül élõ idõskorúakat érinti. Számukra a törvénytervezet a mindenkori öregséginyugdíj-minimum 90 százalékát helyezi kilátásba ellátásként. Azt gondoljuk, egyedül élõként olyan költségekkel kell szembenézniük az idõseknek, amelyek indokolttá teszik, hogy ezt az ellátást megpróbáljuk egy kicsit magasabban meghatározni. Következésképp arra tettünk javaslatot - az ajánlás 12. és 15. pontjában találhatóak ezek az indítványok -, hogy legyen a mindenkori öregséginyugdíj-minimum összege az, amit egyedül élõként idõskori járadékként kaphatnának. Azért akartam ezt szóba hozni a részletes vitában, mert az elõterjesztõ nem egyformán nyilatkozott errõl a kérdésrõl. Volt olyan bizottsági ülés, ahol nem értett egyet ezzel a javaslattal, és volt olyan bizottsági ülés, ahol nem foglalt állást. Nagyon fontosnak tartanám, hogy ezt a javaslatunkat gondolják át, és ha mód van rá, akkor támogassák.

A másik kérdés, amit szeretnék indokolni, ugyanebben a vitaszakaszban szerepel a 17. ajánlási pont alatt, ami a finanszírozás kérdését illeti. Az elõterjesztés egy forrásmegosztásos finanszírozásra tesz javaslatot, vagyis ezen idõskori járadék 70 százalékát finanszírozná közvetlenül a költségvetés, és 30 százalékát pedig az önkormányzatoknak kellene kigazdálkodniuk, vélhetõen abból a sok mindenre használható szociális normatívából. Szigeti György képviselõtársammal úgy gondoljuk, indokolt lenne - idõskori járadékról lévén szó -, hogy ennek az ellátásnak a forrását százszázalékosan biztosítsa a költségvetés. Itt megint azzal találtuk magunkat szemben, hogy volt olyan bizottság, ahol elutasította az elõterjesztõ ezt a javaslatot, és volt olyan bizottság, ahol nem foglalt állást. Õszintén remélem, hogy ez a kérdés még nyitva van. Készítettünk kapcsolódó módosító indítványt abból a célból, hogy kompromisszumra tudjunk jutni. Õszintén remélem, hogy elfogadják a javaslatunk lényegét.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap