Csehák Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSEHÁK JUDIT (MSZP): Õszintén szólva, szakmailag nagyon izgalmas ez a vita, ami most kialakult ennek a fontos módosító indítványnak a kapcsán. Szeretném azt megerõsíteni, nagyon sok igazságelemet tartalmaztak a különbözõ hozzászólások, de Götzinger István mellett szeretnék kiállni. Hiszen ez a törvényjavaslat kompromisszumos javaslat. Az eredeti javaslat helyett, amelyik kötelezõ és tisztán tõkefedezeti lett volna, került bevezetésre ez az egynegyed részben tõkefedezeti és háromnegyed részben felosztó-kirovó rendszer. Az, hogy ezt az arányt, az áttérés 40 évét, az elismert jogosultságokat ki honnan közelíti meg, ki szeretne többet adni a pénzügyi kezelõ szervezeteknek, ki szeretne nagyobb elõnyt adni a pályakezdõknek, ki szeretné jobban kisimítani az átállás kockázatát, megítélés kérdése.

Valóban, a mértékek, az arányok, az átállás ütemezése rendkívül fontos. És ha egyszer ellenzéki képviselõtársaim az elõkészítõ vita kapcsán velem együtt nagyon aggódtak az államháztartás egyensúlyáért; ha fontosnak tartották velem együtt, hogy a tõkefedezeti rendszernek ne legyen túl nagy hiánya; ha szükségesnek tartották, hogy az emberekben ne keltsünk illúziókat, és csak annak mondjuk, hogy érdemes átlépni, akinek bizonyítani tudjuk, hogy a törvény kondíciói szerint valóban megéri az átlépés; akkor azt gondolom, hogy tényleg patikamérlegen kell kiszámítani azt, hogy kinek mi éri meg, hogyan lehet átállni, milyen arányok a fontosak, kinek legyen kötelezõ és kinek nem.

Szeretném Selmeczi Gabriellának elmondani, hogy a kötelezõ nyugdíjrendszernek, a pályakezdõk kötelezettségének az az elõnye, hogy ebben a rendszerben lehetett uniszex, a férfiak és a nõk számára azonos életjáradékot megállapító rendszert csinálni. Én magam, aki el tudtam volna fogadni egy kvázi kötelezettséget is, pontosan ezért álltam át a kötelezõ rendszer támogatói közé, mert a nõk számára fontos, hogy ne kapjanak kevesebb életjáradékot a végén. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.)

Összegzem tehát, nagyon sokfajta szempontból... (Az elnök kikapcsolja a képviselõnõ mikrofonját.) Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap