Szabó Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ TAMÁS (MDNP): Köszönöm szépen. Elnézést kérek, hogy újra szót kérek, de csak azért, hogy pontosítsam, mirõl van szó, mert valószínûleg az emberek nem értik; és annak kapcsán, amit Ungár Klára képviselõ asszony elmondott, pláne nem értik, mit is kell nekik tenniük, és mi mit ér nekik.

Azt kell tudni, hogy aki pályakezdõként belép a magánnyugdíjrendszerbe, annak minden évét 1,22 százalékkal ismeri el a késõbbi társadalombiztosítás. Másodszor: aki végig a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben volt, annak minden évét 1,65 százalékkal ismerik el. Tehát a pályakezdõ, aki egy napot nem töltött el a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben, annak megállapított a törvényjavaslat egy alapot, 1,22 százalékot. Minden ettõl való évbeli eltérés bizony visszavétel, méghozzá olyan mértékben, amennyi az 1,65 és az 1,22 között van. Egyébként minden évben mintegy 0,15 százalékkal károsul az, aki átlép. Persze mondhatjuk, hogy a tõkefedezeti majd hoz neki hozamot és így tovább, de a társadalombiztosítási rendszerbe a befizetéseit nem honorálja semmi, átlép - 47 éves koráig -, ha egyáltalán így marad meg a benyújtott törvényjavaslat.

Még egyszer mondom: el lehet fogadni ezt is, csak a kettõt együtt ne mondjuk! Ne mondjunk tüzet és vizet; ne mondjuk azt, hogy szabad mindenkinek dönteni, számoljon, és nem veszt semmit! Nem így van! Ez igazán azoknak kedvez, akiknek nagyon hosszú idejük lehet, módjuk lesz idõben befizetni a saját számlájukra.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap