Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum is indokoltnak tartja, hogy a lakáspolitikáról, illetve elsõdlegesen - mivel cselekvési helyzetben van a kormány - a kormány lakáspolitikájáról néhány szót váltson. Úgy látjuk valóban, hogy a kormánynak nincs átfogó lakásépítési koncepciója, nincs családpolitikája és ebbõl adódóan jövõképe sem.

Kérdezem én: milyen lakáspolitikája van annak a kormánynak, ahol a lakáspolitika a Pénzügyminisztériumhoz tartozik. Hadd mondjak egy apró példát: míg 1995-ig az önkormányzatoknál a fiatalok lakáshoz jutására volt egy normatíva, addig ezt a jelenlegi szocialista-szabaddemokrata kormány megszüntette; nyilván azért, mert a Pénzügyminisztériumhoz tartozik a lakáspolitika, és ezt költségvetési, bevétel-kiadási szempontként kezeli.

A Magyar Demokrata Fórum az országmérleg készítése során áttekintette a fiatalok lakáshoz jutásának helyzetét, és az a tapasztalatunk és véleményünk, hogy bár az ország népessége sajnos fogy, a fiatalok lakáshoz jutási lehetõségei ennek ellenére nehezednek. Bár Magyarországon több tízezer lakás áll üresen, de ezek rendkívül rossz, elhanyagolt állapotban vannak. Az elmúlt évtizedekben bizony kevés pénz jutott ezeknek a lakásoknak a karbantartására, így ezek hamarosan már fõleg csak szükséglakásként használhatók, éppen ezért indokolt lakásépítésben gondolkodni. A Magyar Demokrata Fórum szakértõinek a véleménye szerint is szükséges, hogy az állam szerepet vállaljon kezdõ családok lakáshoz juttatásában.

Kidolgoztunk egy programot, amely szerint évente tízezer lakást lehetne 50 milliárd forintos költségvetési ráfordítással építeni. Természetesen ennek nagyon komoly munkahelyteremtõ hatása is van, és ez az összeg bruttó módon érthetõ, hisz ebbõl személyi jövedelemadó, társasági adó és társadalombiztosítási járulék visszaforgatásra kerül a költségvetésbe. Ezért mi mindenféleképpen (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) indokoltnak tartjuk, hogy a kormány egy komoly lakásépítési koncepcióval álljon elõ, hisz annak nemcsak a bevételi és a kiadási oldalát kell tekinteni.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap