Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Gondolom, hogy a lakáspolitika sokkal sokrétûbb problémakör, mintsem hogy ezzel tényleg napirend elõtt alaposan lehessen foglalkozni, talán más formában majd tudunk erre kereteket találni. Röviden azért néhány gondolattal szeretnék reagálni.

Elõször is: konstrukcionálisan igenis több területen lényeges lépések történtek az elmúlt idõszakban. Egyrészt a lakás- takarékpénztári törvény megalkotásával elindult egy új típusú megtakarítási forma, lehet látni, hogy gomba módra szaporodik, több tízezer ember csatlakozott már néhány hónap alatt is ehhez a megtakarítási formához. A parlament megalkotta a jelzálog- hitelintézetekkel kapcsolatos törvényt, és ennek alapján rövidesen meg fog indulni a jelzálog-hitelintézetek tevékenysége, aminek egyik fontos iránya éppen a lakásfinanszírozás.

Szeretném fölhívni a figyelmet, hogy a kockák összejönnek, tehát, mondjuk, a jövõ év második felétõl, amikor a nyugdíjpénztárak meg fognak jelenni a tõkepiacon mint hosszú távú befektetõk, és egyidejûleg meg fognak jelenni azok a jelzálog-hitellevelek, amelyek hosszú távú forrásokat keresnek pont a lakásépítések hitelezése érdekében, akkor ezek egymással találkoznak, és ily módon, úgy gondolom, érzékelhetõen ettõl az idõponttól kezdve megjelenik egy többlet hosszú távú hitellehetõség a lakásépítések segítésére. S ahogy említették, a társasházi törvény is itt van a Ház elõtt.

Összességében azt lehet látni, hogy noha ezek a lépések inkább bizonyos átfutással fognak pozitív hatást gyakorolni, azért a tényleges lakásépítés számai emelkedõek.

(14.20)

'94-ben 21 ezer új lakás épült, '96-ban 28 ezer, és valószínûleg ebben az évben még több lesz. Nyilvánvaló, hogy az egyedi problémákat, a családi problémákat inkább az önkormányzati szociálpolitika keretében lehet kezelni. Erre vonatkozóan vannak is források a költségvetésben, lehet, hogy nem elégségesek, de vannak.

Végezetül: jelenleg kétségkívül a Pénzügyminisztériumra tartozik a lakáspolitikai ügyek gondozása (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), de pont azért van a lakáspolitikai tanács, hogy ez szélesebb társadalmi háttérrel valósuljon meg.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap