Orosz Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ki szelet vet, vihart arat - ez megint bebizonyosodott. Úgy gondolom, hogy a napirend elõtti felszólalások idõszaka nem a legmegfelelõbb idõszak arra, hogy a termõföldtörvény csínját-bínját megbeszéljük, és a lehetõ legjobb garanciákat megtaláljuk. A legfontosabb garancia természetesen az, hogy a ma földtulajdonosai számára senki olyan kötelezettséget nem írhat elõ, hogy a tulajdonukat adják el.

Abban a kérdésben, hogy ki kit szeretne földtulajdonosként látni, ebben a Házban hosszú idõ óta nincs megegyezés, nem is várható megegyezés. Az ellenzék többsége kizárólag a természetes személyekben látja a mezõgazdasági vállalkozás jövõjét, a kormánypárti többség és jó néhány ellenzéki képviselõ a társas vállalkozásokat is a mezõgazdaság jövõjéhez tartozónak véli. Az õ érdekeiket szolgálja elsõsorban ez a törvénymódosítás.

Veszélyekre hívta fel a figyelmet Medgyasszay képviselõtársam. Így igaz, vannak veszélyek. Vannak garanciák, amiket még meg kell teremteni ebben a törvényjavaslatban. Azt hiszem, ha erre fordítjuk az energiánkat, akkor ezeket meg is fogjuk tudni teremteni. Látni kell azonban, hogy a törvényjavaslat bizonyos érdekeket mindenképpen sérteni fog. Mindenképpen sérteni fogja azoknak az érdekeit, akik a jelenlegi termõföld-tulajdonosok kárára olcsón szeretnének földhöz jutni. Azt hiszem, ezt senki nem bánja itt. Mindenképpen sérteni fogja ez a törvénymódosítás a zsebszerzõdések haszonélvezõit. Azt hiszem, ezt sem bánja senki. És valószínûleg azokért a zugügyvédekért sem fog senki könnyeket hullatni, akik mindezeknek az érdekeit szolgálták.

Kiknek az érdekeit veszélyezteti a jelenlegi állapot? - akiknek a javát szolgálja ezt a törvénymódosítás: elsõsorban a földhasználókét, akiknek stabilitást ad és döntési szabadságot; másodsorban pedig azoknak a földtulajdonosoknak az érdekeit, akik nem oly régen földhöz jutottak, akik hosszú távon földtulajdonosok akarnak lenni (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.), és nem akarják olcsón elkótyavetyélni, és a haszonbérletükbõl is remélnek még pénzt. Kérem, ezeket is vegyék figyelembe majd, amikor a törvény vitájára térünk. Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap