Burány Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársaim! Azt javaslom, hogy próbáljunk higgadtan szembenézni ezzel a problémával, azzal a problémával, amelyet Medgyasszay László úr, képviselõtársunk, a parlament elõtt napirend elõtti hozzászólásában felvetett. Maradjunk a konkrétumoknál! Mi a jelenlegi helyzet? A jelenlegi helyzet törvényi szabályozás nélkül megengedi azokat a zsebszerzõdéseket, amelyekre több képviselõtársam is hivatkozott, amelyek alapján nyugodtan, illegális módon külföldiek termõföldhöz juthatnak Magyarországon, de kizárja a mezõgazdasági társaságokat abból a lehetõségbõl, hogy legálisan termõföldet vásárolhassanak. Kérdezem én: kinek az érdeke az, hogy ez a jelenlegi helyzet fennmaradjon, kinek az érdeke, hogy a mezõgazdasági társaságok ne vásárolhassanak földet, de illegális módon jelenleg is sok külföldi kezébe kerülhessenek azok a termõföldek, amelyeket önök nem akarnak odaadni?

Beszéljünk néhány szó erejéig a konkrétumokról! A tervezetben ugyanis több garancia is van arra vonatkozóan, hogy az önök által vázolt helyzet ne következhessen be. Az egyik ilyen garancia, hogy csak olyan társaság, illetve jogi személy és magánszemély szerezhet földet, aki a tulajdonszerzést megelõzõen már legalább öt éve folytat mezõgazdasági tevékenységet egyfelõl, másfelõl - és ez sem semmi - székhelye vagy telephelye szerinti településen kíván termõföldet szerezni. Kérdezem én: ha önök spekulációs tõkére hivatkoznak, melyik az a spekulatív tõke vagy tõketulajdonos, amelyik ezelõtt öt évvel kitalálta, hogy neki majd melyik telephelyén kell idõben céget alapítani ahhoz, hogy egy majdani törvény rendelkezései szerint õ ott földet vásárolhasson?

Végül: én örültem volna, ha Medgyasszay László személyes érintettség okán a konkrét, miniszter úr által felvetett problémákra konkrét választ ad. Sajnálom, hogy egyszerûen moralizálásba fulladt ez az egész. Egyébként is szeretném, ha képviselõtársaink nem gondolnák magukról (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.), hogy morálisan többet érnek más képviselõtársaiknál.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap