Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselõtársam napirend elõtti felszólalásában azon kérdéskörök nagy csokrával foglalkozott, amelyek a Magyar Demokrata Fórum számára is fontosak. Engedjék meg, hogy az idõ rövidségére tekintettel ennek csak egy szeletével, az energiaár-emeléssel foglalkozzam.

Csak emlékeztetõül idézném fel, hogy tavaly októberben az áremeléseket a kormány elhalasztotta, és mindez az energiaszektor privatizációjára vezethetõ vissza, hogy átgondolatlanul, a lényeges kérdések, így a tarifarendszer és a fejlesztési kérdések érdemi megtárgyalása nélkül kezdett hozzá a kormány az energiaszektor privatizációjához. Ez vezetett oda, hogy 1996. október 1-jével a tervezett energiaár-emelésekre nem került sor. Ez csúsztatva 1997. január 1-jétõl következett be, negyedévenként. Ez azt jelenti, hogy minden negyedévben egy óriási nyomásnak van kitéve a kormány akár a termelõk, akár a szolgáltatók részérõl, hogy a tarifákat emelje.

Szeretném hangsúlyozni, hogy ezeket a kérdéseket a privatizáció elõtt kellett volna rendezni. Nem véletlenül hívtuk fel oly sok alkalommal a figyelmüket önöknek erre. Sajnos, most és ezután következik ennek a káros hatása.

Engedjék meg, hogy egy kis szeletével foglalkozzam, hiszen a gázáremelés érinti a távfûtõ szolgáltatásokat is. Két héttel ezelõtt a Magyar Demokrata Fórum felhívta erre a figyelmet, és próbált javaslatokat tenni, amelyekre, nagyon sajnálom, hogy az ipari tárca mind a mai napig nem reagált. A lakossági távfûtést elsõsorban gázból és gázenergia felhasználásával nyerik, és a jelenlegi tarifarendszerben olyan magas az ipari fogyasztók tarifája a lakosságihoz képest, hogy ez óhatatlanul jelentõs áremeléseket eredményez.

Ezért tisztelettel szeretném felhívni miniszter úr figyelmét arra, hogy a távfûtés összeomlása megelõzése érdekében tett magyar demokrata fórumos javaslatokra legyen lehetõsége a tárcának válaszolni, és talán napirend elõtt erre még vissza tudunk térni.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap