Fazakas Szabolcs Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter: Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Az energiaárak emelése kétségtelenül nagyon nehéz kérdés. Nagyon nehéz kérdés a kormány és a fogyasztók számára is. A fogyasztók alatt értve az ipart, beleértve a távfûtõ mûveket, beleértve fõleg a lakosságot, amely ennek a terheit elszenvedni kénytelen. Erre a kérdésre a választ csak indulatoktól mentesen lehet megadni, tárgyszerûen elemezve a jogi alapokat. Különösen abból kell kiindulni, hogy Magyarország jogállam, és piacgazdaságot épít, ahol a piacgazdaságban - bármilyen fájdalmas - az áraknak tükrözniük kell a költségeket.

1997. január 1-je után az árszabályozás rendszerét a korábbi kormányhatározatokkal összhangban IKIM-rendeletek tartalmazzák. Ezen rendeletek alapján eredetileg évente egyszer kell az árakat a rendeletek mellékleteiben szereplõ képletek által meghatározni. Itt alá kell húznom, hogy nem a kormány dönt, nem a politika befolyásolja, hanem a képletek határozzák meg, hogyan kell az árakat változtatni. Ezen egyszeri ármeghatározás esetén a földgáz esetében július 1-je, míg a villamos és hõenergia esetében pedig november 1-je. Így került sor a mostani gázáremelésre, a megfelelõ árképlet alapján, és ezért kellett a villamos és hõenergiánál a negyedéves leértékelésen túlmenõen a júliusi gázáremelés átgyûrõzõ hatásait is figyelembe venni. Ezért került sor arra, hogy a lakossági földgáz árát 9,9 százalékkal, a villamos energia árát pedig 4,5 százalékkal emelni kellett.

Felhívom a figyelmet arra, hogy az áprilisi és júliusi villamosenergiaár-emelés együttes mértéke gyakorlatilag megfelel az ipar belföldi értékesítésének elsõ félévi áremelkedésének. A földgáz esetében a nagyobb emelésre azért került sor, mert a földgáz világpiaci ára és a forint/dollár árfolyam ennél jobban változott. Alá kell húznom, hogy természetesen mind a kompenzáció, mind az energiaracionalizálás fõ kérdés, ezzel a kormányzat kiemelten foglalkozik.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap