Barsiné Pataky Etelka Tartalom Elõzõ Következõ

BARSINÉ PATAKY ETELKA (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A energiakérdésben elhangzott, hogy mennyire szükséges a kompenzáció. Ezt többen megindokolták, mi is megerõsítjük a Néppárt részérõl a kompenzáció szükségességét és elégtelenségét.

De egy másik kérdésre szeretnék most rámutatni. Nevezetesen: mi az, amit az energiapolitikában még várunk a kormánytól? Mindazokat az intézkedéseket, amelyek az energiatakarékosságot segítik elõ. Gondolunk itt egyrészt energiatakarékos berendezésekre. A magyar cégek mind a hazai, mind a nyugati piacon szembetalálják magukat már kifejlesztett energiatakarékos készülékekkel. Nagyon nehezen tudják felvenni a harcot ezekkel a versenytársakkal. Itt tehát elvárnánk azt, hogy a kormány megfelelõ intézkedésekkel segítse az energiatakarékos készülékek hazai gyártását.

A másik oldalon pedig, a felhasználói, a fogyasztói oldalon szintén megvannak a kormány lehetõségei arra, hogy sokkal jobban és sokkal hatékonyabban támogassa, mint ahogy azt eddig tette, azt, hogy az energiatakarékos készülékeket meg tudja vásárolni a fogyasztó. Itt most tehát nem azokról beszélünk, nem a legszegényebb rétegrõl, amelyet nyilván kompenzációval kell segíteni, hanem arról a középrétegrõl, amelynek módja és lehetõsége van arra, hogy meghatározott idõn belül a készülékeit energiatakarékosra cserélje. Nem látunk erre vonatkozó intézkedéseket, elég hatékony intézkedéseket, és ezt hiányoljuk. Meggyõzõdésünk, hogy egy ilyen energiatakarékos programba - sokkal jobban, mint az eddigiek mutatták - az áramszolgáltatók, az energiaszolgáltatók is (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) bevonhatók lennének.

Köszönöm szépen. (Taps az MDNP, az MDF és a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap