Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm szépen. Az általános vita múlt heti fordulójában is üdvözöltem a kormány nevében ezt az álláspontot. Valóban egyetlenegy szempont befolyásolta a módosító javaslat tartalmának kialakítását: az, hogy az Országgyûlés törvényalkotó munkájának alkotmányosságát ez az intézmény továbbra is képes legyen szolgálni.

Vannak nagyon pozitív példák. Éppen az elmúlt idõszakban országgyûlési bizottság kezdeményezésére a politikai kárpótlásról szóló törvény, ami a tartalmát tekintve rendkívül bonyolult jogi munka, ennek egzaktabb, alkotmányos követelményeknek megfelelõ tartalmának kialakítása érdekében fordult az emberi jogi bizottság az Országgyûlés támogatásával az Alkotmánybírósághoz. Az Alkotmánybíróság által az elõzetes normakontrollról szóló indítványra hozott határozat nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a törvény tartalma alkotmányos módon legyen formálható.

Arra a kérdésre pedig, hogy vajon az elõzetes normakontroll elvezet- e, elvezethet-e egy olyan szerepzavarhoz, amely a törvényhozást egyben összemosná az alkotmánybíráskodással, ezt a leghatározottabban cáfolnom kell, hölgyeim és uraim.

(19.00)

Mert az Alkotmánybíróság által kialakított gyakorlat 1991-tõl kezdõdõen... - amikor még az elõzõ kormány idõszakában éppen a tulajdoni kárpótlás tartalmának körülhatárolása érdekében absztrakt normaértelmezésre kérte a kormány az Alkotmánybíróságot, és ennek a tere és lehetõsége éppen ezt követõen fokozatosan leszûkült az alkotmánybírósági határozatok nyomán, és ma már világos, hogy az alkotmánybírósági döntések alapján elõzetes normakontrollra akkor kerülhet sor, amikor a törvényjavaslathoz kapcsolódó módosító indítványok szavazása az Országgyûlésben már megtörtént - tehát az Országgyûlésnek gyakorlatilag többé már nincs lehetõsége befolyásolni a törvényhozási szakaszban ennél a pontnál lezárult törvényhozási folyamatot, hiszen ehhez már - csak egy késõbbi idõpontban - az új Házszabály rendelkezéseinek megfelelõen csatlakozik - tipikusan egy hétre rá - a zárószavazás.

Ezzel, ha ez a lehetõség megmarad, tisztelt képviselõtársaim, szó sincs arról, hogy az Alkotmánybíróság belemosódna a törvényhozás folyamatába, és valami olyan felelõsséget kellene vállalnia, ami rendeltetésével és funkciójával már nem egyeztethetõ össze. Ezért kérem még egyszer a részletes vita során is, a jelen nem lévõ képviselõtársainkat is, hogy ne fosszuk meg a mindenkori Országgyûlést attól lehetõségtõl, hogy a törvényalkotás alkotmányosságához garanciát jelentõ intézményt a továbbiakban is használni tudjuk. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap