Lamperth Mónika Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Az elõbb Kutrucz Katalin képviselõtársam azt mondta, hogy ellenzéki képviselõtõl egyáltalán nem megszokott módon a kormány elõterjesztésével ért egyet. Én mint kormánypárti képviselõ, amikor ezt kinyilvánítom, azt hiszem, ez nem szokatlan. Talán abból a szempontból szokatlan, hogy az érvelésemben Kutrucz Katalin érvelésére szeretnék hivatkozni.

Én magam is úgy gondolom, hogy az elõzetes normakontroll tekintetében az a szûkítés, amelyet a kormány beterjesztése tartalmaz, számomra elfogadható. Amit módosító indítványban képviselõtársaim - Szájer és Toller képviselõtársunk - ki kívánnak venni, hogy az Országgyûlés döntésével 30 napon belül elõzetes alkotmányossági normakontrollra kerüljön sor, megítélésem szerint nem lenne szerencsés.

Az elmúlt idõszak tapasztalatai azt mutatták, hogy egy ilyen törvényhozási idõszakban, mint amiben ma dolgozunk, dolgozik az Országgyûlés, egy ilyenfajta lehetõség fenntartása mindenképpen biztonságot ad magának az Országgyûlésnek, a képviselõknek is. Azt gondolom, hogy ennek a szabálynak a megtartása szükséges. Ma a Szocialista Párt frakciójában szót váltottunk errõl. Azt gondolom, hogy a kormány által beterjesztett javaslat a kormánypárti oldalról is a többséget élvezheti, ha ezeket az érveket még egyszer újragondoljuk.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap