Csapody Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram Tanácsa, a GYIA, az ifjúsági kultúra támogatását szolgáló pályázaton 400 pályázónak nyújtott támogatást, 44,5 millió forint értékben.

Iskolákat, egyesületeket, mûvelõdési házakat megelõzve a listavezetõ egy gazdasági társaság és egy, a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztériumban székelõ iroda. A Csillag és Ádám Filmszabászati Bt. részére közel háromszor annyi támogatást ítéltek meg, mint amennyit az egyházi intézmények, a nagycsaládos egyesületek és EFOT szervezõi összesen elnyertek, 3 milliót. Az említett bt. nem szerepel a legújabb Cégkódex céginformációs CD-adatbázisában, vélelmezhetõen nemrég alakult; arra már gondolni sem merünk, hogy direkt ezért.

Az MDF a leghatározottabban elítéli azt a gyakorlatot, hogy ifjúsági célra elkülönített állami pénzalapokból gazdasági társaságok tevékenységét finanszírozzák. Milyen érdek magyarázhatja ezt? Miért kellett a teljes pályázati összeg több mint 6 százalékát egy ismeretlen tevékenységû, ismeretlen betéti társaságnak odaítélni? A Mûvelõdési Minisztériumban mûködõ Országos Diákparlament titkársága szintén 3 millió forint támogatást kapott, pedig az Országos Diákparlament májusi ülésének lebonyolítására a költségvetés 30 millió forinttal már megtámogatta a titkárságot. Érthetetlennek tartjuk, hogy miért kell egy rendezvényt annak befejezése után további milliókkal támogatni akkor, amikor a pályázó iskolák, gyermekotthonok, óvodák csoportjában a 400-ból 104 ilyen sikeres pályázat volt? Átlagosan 61 ezer forint a megítélt összeg.

Érdekes döntés volt továbbá az Új HDF Kft. félmilliós támogatása is; a cég szintén nem található a nyilvántartásban. A tudatos aránytévesztés Koncz Istvánnak, a Miniszterelnöki Hivatal egyébként a Házszabály szerint interpellálhatatlan címzetes államtitkárának politikai felelõsségét veti fel. A GYIA nyári táborpályázatán 968-an kaptak támogatást, azonban nemcsak a pályázók nagy száma nem tette lehetõvé a valódi segítséget, hogy érzékelhetõen egyiknek-másiknak azért megfelelõ mennyiségû pénz jusson; de a mérleg is felborult - természetesen az MSZP holdudvarának szervezetei javára.

Úgy látszik, kéz kezet mos, hiszen az iskolák, óvodák, gyermekotthonok átlagosan 40 ezer forintos támogatásához képest a Magyar Úttörõszövetség 1 200 000 forintot, a Gyermekvédõ Liga ugyanennyit, a BIT 629 000 forintot, illetve az ifjúsági közéletben viszonylag ismeretlennek mondható Magyar Dolgozók Ifjúsági Szövetsége 850 000 forint támogatást kapott. Az utóbbinak volt elnöke az a Varjú László, aki jelenleg az Ifjúsági Közalapítvány kuratóriumának az elnöke, s így vélhetõen talán jelentõs befolyása van az alapprogram körüli pénzek felhasználására.

Felháborító a XÉNIA Láz Egyesület 1 200 000 forintos - már korábban itt a parlamentben érintett - támogatása is. A XÉNIA Láz Egyesület körüli újabb botrány, a Magyar Nemzet újságírójának elhallgattatására irányuló nyomás a sajtó szabadságát veszélyezteti, szocialista politikusok némelykor durva beavatkozásával súlyosbítva, ami a kormányzati arrogancia újabb példája, csak azt hiszik, hogy nem tûnt fel. Közismert továbbá, hogy a XÉNIA Láz Egyesület vezetõje Kiss Péter munkaügyi miniszter úr közeli munkatársa. Nyereségorientált, piaci alapon mûködõ rendezvények támogatása elfogadhatatlan; és mégis az óbudai hajógyári szigeten idén is megrendezendõ, korábban diákszigetként ismert esemény részben a táborozási alapból kerül finanszírozására. Különösen megdöbbentõ ez azután, hogy a rendezvény egy multinacionális cég, a Pepsi nevét viseli, és hogy a támogatásba az MTV is beszállt.

Tisztelt Országgyûlés! Megítélésünk szerint a Szigetcsoport Kulturális Egyesület részére kiutalt 1 millió forint más pályázót támogatva talán jobban szolgálta volna a pályázati célok teljesítését.

A Magyar Demokrata Fórum már nem csodálkozik, de azért a leghatározottabban elutasítja azt a szemléletet, amely egy csoportba sorolja a vállalkozási célú programokat a gyermekotthonok, a hallgatói szervezetek vagy például a Vakok Intézete pályázataival. Kérdezzük: ki a felelõs mindezért?

Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap