Szabó Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IMRE, az önkormányzati és rendészeti bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt jelen lévõ Képviselõtársaim! Az önkormányzati és rendészeti bizottság 1997. május 21-ei ülésén megtárgyalta a T/4297. számú törvényjavaslatot a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény módosításáról. A bizottság ülésén ellenzéki képviselõtársaink is részt vettek és nem is vonultak ki, sõt olyanok is voltak, akik "igen" szavazatot adtak le.

Ez a törvényjavaslat a nyugdíjcsomag szerves része. A javaslat egyik lényeges eleme az idõskori járadék, amely ellátásnak a mértéke a mindenkori nyugdíjminimum 80 százaléka, egyedülállók esetében 90 százaléka. A tervezet szerint az ellátás 70 százalékát a költségvetés állja, 30 százalékát az önkormányzatokra terheli, azon az alapon, hogy az ellátás megállapítása az önkormányzat hatásköre, és bizonyos önkormányzati ellátásokat részben kivált.

Az önkormányzati bizottságot az érdekelte, hogy a javaslat milyen újabb terheket jelent a különbözõ méretû, elsõsorban a kisebb önkormányzatok számára, hiszen az arányokat tekintve több személyt érint éppen a történelmi elõzmények és a jelen gazdasági-társadalmi helyzet miatt. Javasoltuk a hatásvizsgálat elvégzését, s ennek alapján az önkormányzatok között típusonként differenciálni.

A Népjóléti Minisztérium jelen levõ képviselõje tájékoztatta a bizottságot, hogy négy megyére kiterjedõen folyik a vizsgálat a szociális normatíva felhasználásáról, s a '98-as költségvetés tervezésekor a szociális normatíva elosztásánál a tapasztalatokat is figyelembe veszik.

A bizottság a törvénytervezet javaslataival azért is egyetért, mert jó néhány pontosítást tartalmaz, amelyek alapján a különbözõ önkormányzatok rendeleteinek sokszor eltérõ részletei egységesebbek lesznek. Lényeges a jogosulatlanul felvett támogatási összegek, szociális juttatások kérdésének rendezése is.

A bizottság a fentiek alapján a törvényjavaslatot 23 igen, 2 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak tartja és megvitatásra ajánlja. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap