Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Asszony! Nagyon egyetértek minden egyes szavával, és nagyon egyetértek azzal, hogy a drogellenes küzdelem ma az egyik legfeszítõbb társadalmi kérdés, elsõsorban a fiatalok körében. Felismertük mi magunk is ezt a problémát és jelenséget, hisz a szocialista frakció kezdeményezte annak a drogellenes bizottságnak a létrehozását, amely ez év tavaszától e Ház falai között mûködik. És ha van hétpárti egyetértés ebben a parlamentben, akkor ennek a bizottságnak a munkájában van, elsõsorban azért, mert mindenki tudja, hogy a megelõzéstõl az utógondozásig olyan komplex problémát kell kezelni, amelynek az igazai hazai intézményrendszere még nem alakult ki, amelynek a finanszírozása még gyermekcipõben jár.

És az oktatási intézményekben is elindultak azok a szakmai programok, amelyeket tetszett említeni; talán még nem kellõ komolysággal jelennek meg az intézmények munkájában. Kicsit talán kényelmesek vagyunk ennek a kérdésnek a megítélésében, talán azért is, mert úgy ítéltük hosszú távon, hogy ilyen kapitalista csökevények nem gyûrûzhetnek be ebbe az országba. Tehát amikor a világban már mindenhol élénken foglalkoztak ezzel a kérdéssel, mi lépéshátrányba kerültünk.

Szeretném azt is elmondani, hogy az 1997. évi költségvetésben, illetve az egészségbiztosítási önkormányzat költségvetésében összességében 220-230 millió forintot biztosított az Országgyûlés ennek a küzdelemnek az elõsegítésére, részben a megelõzés tekintetében. De van egy nagyon fontos terület, amelynek a leggyengébb az intézményhálózata Magyarországon, ez pedig az utógondozás. Úgy gondolom, az eredményes utógondozás legalább olyan fontos az öt terület közül, mint a megelõzés, hiszen sok esetben van esély arra, hogy az egészséges vagy legalábbis a társadalomba visszavezethetõ áldozatokat megpróbáljuk kezelni.

Azt hiszem, ez a 200 millió forint még kevés, az 1998-as költségvetésben talán megteremtõdik annak a lehetõsége, hogy több eszközt fordítsunk erre. És köszönöm a figyelemfelhívó hozzászólását. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap