Gyõriványi Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÕRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Képviselõtársam a nagy palócra emlékezett, aki a dualizmus korának második idõszakában, a kálmánok idõszakában kapcsolódott be a magyar parlament életébe, egy érdekes, általa elmesélt történettel:

Ellopták mint országgyûlési tudósítónak a kabátját a parlament folyosójáról. S akkor õ azt mondta a miniszterelnöknek, Tisza Kálmánnak: biztosíts nekem egy fogast a parlamentben! Akkor csak a képviselõknek volt fogasuk a parlamentben. Megértette ezt Tisza Kálmán, és a következõ választáson Fogaras képviselõjeként választották meg, és Fogaras képviselõje volt parlamenti életének teljes idõszakában.

Világosan látott, mindent látott, de gyûlölet nélkül - ahogy elõbb ez a felszólalásból világossá vált -, és mindent egy kicsit humorba oltva tudott kifejteni csodálatos mûködésében. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban és Angliában a legsikeresebb magyar író. Az õ mûveit adták ki eddig is legnagyobb számban és a legnagyobb lelkesedés mellett.

(8.10)

Úgy gondolom, hogy bár ténylegesen nem volt gyakori felszólaló, de A tisztelt ház és az egyéb könyveivel a Magyar Országgyûlés legszebb visszatükrözõdését adta. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap