Szilágyiné Császár Terézia Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILÁGYINÉ CSÁSZÁR TERÉZIA (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr. Én is szeretném indokolni benyújtott módosító javaslatomat, és akár kezdhetném úgy, ahogy Szolnoki Andrea képviselõtársam kezdte.

Az elsõ mondataival mélységesen egyetértek, hogy az önkormányzatok nem váltották be a hozzájuk fûzött reményeket. De szeretném még hozzáfûzni, hogy ugyanakkor a kormány sem, amikor elfeledkezett arról, hogy 1997. június 16-ával lejár ezen önkormányzatok mandátuma; s elfeledkezett arról, hogy elõ kellene készíteni ezen önkormányzatok megválasztását úgy, ahogy az önkormányzatisághoz illik: demokratikus választások útján. Ebbõl nyilván következik az, hogy mi, kereszténydemokraták, nem tudjuk elfogadni, és nem tudjuk támogatni a delegálással létrehozott önkormányzatiságot. Ezért nyújtottam be a módosító javaslatomat, amely tulajdonképpen arról szól, hogy áthidalja ezt a lehetetlen állapotot, és egy átmeneti törvényt alkossunk most mindaddig, amíg a kormány nem készíti elõ a demokratikus önkormányzati választásokat.

Nagyon egyetértek Szolnoki Andreával abban is, hogy ki kell szélesíteni az önkormányzatokban részt vevõk körét. Most csak szeretnék emlékeztetni arra, amit már elmondtam: például a jelenleg oda delegált szakszervezeti képviselõk az állampolgárok 8-10 százalékát képesek csak képviselni. Azóta hál' istennek egyre több érdekvédelmi szervezet alakult, jött létre. Én is szeretném, ha például a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzatba például a nyugdíjasok is tudnának választások útján odaküldeni képviselõket, hiszen teljesen egyértelmû, hogy az egészségügy "fogyasztói" legnagyobb részben az idõs nyugdíjas emberek.

Éppen ezért tettem javaslatot a módosításomban egy átmeneti megoldásra, egy felügyelõbizottság létrehozására, amely 10 tagból állna, és amelynek természetesen tagja a kormány képviselõje. Azt gondolom, hogy a hét parlamenti pártnak kellene - Országgyûlés által megválasztva - egy-egy felügyelõbizottsági tagot küldeni, kettõt pedig az Érdekegyeztetõ Tanácsnak. A módosító javaslatommal kapcsolatban korábban is elmondtam képviselõtársaimnak, hogy nyitott vagyok az arányok változtatására, amennyiben partnereket találhatnék kormánypárti oldalról ehhez a javaslathoz. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap