Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslatsor elfogadása kizárja az ajánlás 12., 12/1., 15., 18/1., 28., 73., 101., 112., 150/1., 151., 204., 205., 207., 209., 210/1., 214., 215. pontjaiban és a kiegészítõ ajánlás 16., 20., 29/1. és 33/1. pontjaiban lévõ javaslat elfogadását. A szavazásra feltett módosítójavaslat-sor minden elemét támogatja az elõterjesztõ.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a támogatott módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a támogatott módosító javaslatokat 257 igen szavazattal, 2 nem szavazattal és 2 tartózkodás mellett elfogadta.

Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.

Az ajánlás 5. pontjában Fekete György a törvényjavaslat 2. § (1) bekezdése a) pontjának kiegészítését javasolja. Lényege: a törvény hatálya a világörökségekre és a nemzeti emlékhelyekre is terjedjen ki. A kulturális bizottság támogatja, a többi bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 92 igen szavazattal, 153 nem szavazattal, 20 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 10. pontjában Csóti György a törvényjavaslat 2. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Ebben a törvény hatálya alól kiemel egyes építményeket. Frakciókérésre szavazunk. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 51 igen szavazattal, 188 nem szavazattal, 25 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 19. és 69. pontjaiban Bánk Attila a törvényjavaslat 3. §- ának f) pontjában a "restaurálás" helyett a "helyreállítás" szót kívánja alkalmazni. Frakciókérésre szavazunk. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 58 igen szavazattal, 202 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 20. pontjában Csóti György és Balsay István a törvényjavaslat 4. § (1) bekezdése módosítását javasolják. Indítványuk szerint a mûemlékek védelmét az állami és önkormányzati szervek, valamint a tulajdonosok együttmûködésével kell megvalósítani. A kulturális bizottság támogatja, a többi bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 84 igen szavazattal, 168 nem szavazattal, 9 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 30. pontjában Csiha András és Juhászné Lévai Katalin a törvényjavaslat 6. § (4) bekezdése szövegváltoztatását kezdeményezi. A környezetvédelmi bizottság támogatja, a többi bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 83 igen szavazattal, 174 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 31. pontjában Fekete György a törvényjavaslat 7. § (1) bekezdése b) pontjának kiegészítését javasolja. Ebben a mûemlékvédelem egyik feladatát bõvíti egy új elemmel. A kulturális bizottság támogatja, a környezetvédelmi bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés 85 igen szavazattal, 171 nem szavazattal, 9 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

Az ajánlás 34. pontjában Fekete György a törvényjavaslat 8. § (1) bekezdése módosítását kezdeményezi. Ebben indítványozza az egyházi szakemberek kötelezõ konzultatív bevonását. A kulturális bizottság támogatja, a többi bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 93 igen szavazattal, 165 nem szavazattal, 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 37. pontjában Bánk Attila a törvényjavaslat 10. § (2) bekezdése a) pontjában a "funkcionális" szó helyett a "mûködõ" szó alkalmazását javasolja. Frakciókérésre szavazunk. Kérdezem az Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 67 igen szavazattal, 196 nem szavazattal, 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 8. pontjában Csóti György azt javasolja, hogy törekedni kell a megfelelõ feltételek biztosítása mellett a mûemlékek magántulajdonba adása lehetõségének elõsegítésére. Frakciókérésre szavazunk. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 67 igen szavazattal, 186 nem szavazattal, 18 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 38. pontjában Molnár Péter és Szentkuti Károly a 10. § (3) bekezdése kiegészítését kezdeményezik. A kulturális bizottság támogatja, a többi bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 71 igen szavazattal, 172 nem szavazattal, 20 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 39. és a kiegészítõ ajánlás 9. pontja egymás mellett is elfogadható javaslatokat kínál a törvényjavaslat 11. §-ának módosítására. Szabad György szankciót fogalmaz meg a mûemléket jogellenesen lebontókkal szemben, Kelemen András a részleges lebontás szabályát terjeszti elõ.

Elõször Szabad György javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 39. pontja szerint. A környezetvédelmi bizottság támogatja, a többi bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 108 igen szavazattal, 143 nem szavazattal, 16 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Kelemen András javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 9. pontja szerint. A kulturális bizottság támogatja, a többi bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 100 igen szavazattal, 159 nem szavazattal, 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 13. pontjában Csóti György és Fekete György a 24. § (2) bekezdését új ponttal kívánják kiegészíteni, amelyben a központi költségvetés terhére egy új elõirányzatot határoznak meg.

(18.40)

Frakciókérésre szavazunk. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 64 igen szavazattal, 190 nem szavazattal, 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 100. pontjában Molnár Péter és Szentkuti Károly a törvényjavaslat 27. §-a (1) bekezdése d) pontjának kiegészítését kezdeményezik. Lényege: a kormány gondoskodjon a mûemlékvédelmi feladatok ellátásához szükséges kedvezményekrõl is. Az önkormányzati bizottság támogatja, a többi bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 67 igen szavazattal, 180 nem szavazattal, 20 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 104. pontjában Tamássy István és képviselõtársai a törvényjavaslat 28. §-a (1) bekezdése c) pontjának kiegészítését javasolják. Javaslatuk szerint a környezetvédelmi miniszter a mûvelõdési miniszterrel egyetértésben gondoskodik a mûemlékvédelmi hatósági feladatok ellátásáról. A kulturális bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 60 igen szavazattal, 159 nem szavazattal, 52 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 106. pontjában Fekete György a törvényjavaslat 28. §-a (1) bekezdését új ponttal kívánja kiegészíteni. Javaslata szerint a miniszter kétévenként beszámol a mûemlékvédelem helyzetérõl. A bizottságok támogatják. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 99 igen szavazattal, 165 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 107. és 108. pontjai alternatív megoldást kínálnak a törvényjavaslat 28. §-ának (3), (4) és (5) bekezdéseinek módosítására. Ezekben a javaslatokban Zsigmond Attila és képviselõtársai két javaslatot terjesztenek elõ az Országos Mûemlékvédelmi Hivatal szervezetére és mûködésére.

Elõször a 107. pontban lévõ javalatot teszem fel szavazásra, amelyet a kulturális és az alkotmányügyi bizottság is támogat, a környezetvédelmi bizottság azonban nem támogat. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 163 igen szavazattal, 89 nem szavazattal, 16 tartózkodás mellett elfogadta. (Taps az MDNP padsoraiban.)

Az ajánlás 113. és 114. pontjában Csóti György és Fekete György két változatot terjesztenek elõ a törvényjavaslat 29. §-a (1) bekezdésére. Ezekben azt javasolják, hogy a helyi önkormányzat együttmûködjön a mûemlékvédelem terén a megfelelõ egyházi szervekkel is. Elõször a 113. pontban lévõ javaslatot teszem fel szavazásra. A kulturális bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 95 igen szavazattal, 145 nem szavazattal, 17 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most a 114. pontban lévõ javaslatot teszem fel szavazásra. A kulturális bizottság támogatja, a többi bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 93 igen szavazattal, 156 nem szavazattal, 17 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 120. pontjában Balsay István a törvényjavaslat 29. §-a (2) bekezdését új ponttal kívánja kiegészíteni. Lényege: Az önkormányzat készíti el a település mûemléki rendezési tervét. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 46 igen szavazattal, 196 nem szavazattal, 18 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 136. pontjában Molnár Péter és Szentkuti Károly a törvényjavaslat 35. §-a (1) bekezdése módosításával azt kezdeményezik, hogy a bejegyzést a mûemlékvédelmi hatóság kéri, és annak megtörténtét ellenõrzi. A kulturális bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 81 igen szavazattal, 167 nem szavazattal, 15 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 145. és 146. pontjában Pál Béla és Dióssy László a törvényjavaslat 36. §-át két új bekezdéssel kívánják kiegészíteni. Ezekben a mûemlékjegyzék tartalmára terjesztenek elõ indítványt. A kulturális bizottság támogatja, a környezetvédelmi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak!

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 99 igen szavazattal, 157 nem szavazattal, 10 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 157/1. pontjában a kulturális bizottság a törvényjavaslat 38. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Ezek szerint a mûemlékvédelmi államigazgatási eljárásban a hatósági jogkört másodfokon a miniszter a mûvelõdési miniszterrel egyetértésben gyakorolja. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 25 igen szavazattal, 197 nem szavazattal, 40 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 163. pontjában Tamássy István és képviselõtársai a törvényjavaslat 41. §-ának és annak alcímének elhagyását javasolják. Ez a rendelkezés az elõzetes nyilatkozattal kapcsolatos szabályokat tartalmazza. Ezzel összefüggésben az ajánlás 165. és 167. pontjaiban a törvényjavaslat 42. §-ának kiegészítésével és két új paragrafussal elõterjesztik a mûemlékvédelmi hatósági és szakhatósági jogkörök szabályait. A tartalmi összefüggések miatt az eltérõ bizottsági állásfoglalástól eltérõen együtt határoz róluk az Országgyûlés.

A 163. pontot egyik bizottság sem támogatja. Kérdezem az Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javalatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 6 igen szavazattal, 211 nem szavazattal, 50 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(18.50)

A 181/1. és a 182. pont alternatív megoldást kínál a törvényjavaslat 46. § (2) bekezdés módosítására. Ezekben a kulturális bizottság, valamint Tamássy István és képviselõtársai a bírság megállapításának alapjául szolgáló határértéket módosítják. Elõször a kulturális bizottság javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 181/1. pontja szerint. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 107 igen szavazattal, 146 nem szavazattal, 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Tamássy István és képviselõtársai javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 182. pontja szerint; az önkormányzati bizottság támogatja, a többi bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 84 igen szavazattal, 139 nem szavazattal, 42 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 184. pontban Orosz István a 48. § (2) bekezdés elsõ mondatának módosításával a mûemlékvédelmi bírság megosztásának szabályát kívánja megváltoztatni; a környezetvédelmi bizottság támogatja, a többi bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 98 igen szavazattal, 161 nem szavazattal, 7 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 186. pontban Pál Béla és képviselõtársai a 49. § (2) bekezdés a) pontjának elhagyását kezdeményezik. Az alaprendelkezés a mûemlékvédelmi hatóság ügyintézési határidejét tartalmazza. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása kizárja a 187. pontban lévõ javaslat elfogadását. A javaslatot a kulturális bizottság támogatja, a többi bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 34 igen szavazattal, 203 nem szavazattal, 30 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Balsay István javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 187. pontja szerint. A kulturális bizottság támogatja, a többi bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 81 igen szavazattal, 174 nem szavazattal, 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 190. pontban Csóti György és Balsay István a 49. §-t új bekezdéssel kívánják kiegészíteni. Lényege: a települési önkormányzatot az illetékességi területét érintõ mûemlékvédelmi hatósági ügyben ügyfélnek kell tekinteni. Frakciókérésre szavazunk. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 69 igen szavazattal, 176 nem szavazattal, 17 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 196. pontban Csóti György és Balsay István az 56. § (3) bekezdése módosítását javasolják. Az alaprendelkezés az értesítési kötelezettségének alanyát határozza meg. Frakciókérésre szavazunk. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 53 igen szavazattal, 187 nem szavazattal, 21 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 199. pontban Tamássy István és képviselõtársai az 57. § (1) bekezdése kiegészítését indítványozzák. Ez a rendelkezés az elõvásárlási jog érvényesülésének sorrendjét tartalmazza. Az önkormányzati bizottság támogatja, a többi bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 234 igen szavazattal, 23 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett elfogadta.

A kiegészítõ ajánlás 27. pontjában Szabó Sándorné a törvényjavaslat melléklete 8. pontjának módosításával Gyõr város volt megyeházát kívánja a felsorolásból elhagyni. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 6 igen szavazattal, 253 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! A határozathozatal végére értünk. Megkérdezem képviselõtársaimat, hogy van-e tudomásuk olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem határozott az Országgyûlés. (Nincs ilyen irányú jelzés.) Ilyen jelzés nem érkezett. A zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Soron következik a halászatról és a horgászatról szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. (Folyamatos zaj.) Kérem figyelmüket! Az elõterjesztést T/3566. számon, az egységes javaslatot pedig T/3566/100. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

A Házszabály 107. § (1) bekezdése alapján az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatot nyújtott be, és errõl ajánlást készített T/3566/102. számon. Megkérdezem az alkotmányügyi bizottságot, hogy kívánják-e a módosító javaslatot szóban indokolni? (Dr. Hack Péter nemet int.) Nem kívánják.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály szerint a záróvitában a részletes vitára vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni, ezért a vita a két benyújtott indítványra külön-külön megnyílik.

Megkérdezem képviselõtársaimat, hogy kíván-e valaki szólni az ajánlás 1. pontjához, amely az egységes javaslat 3. § (2) bekezdése tekintetében egységesíti a rendelkezést. (Nincs ilyen irányú jelzés.) Tisztelt Országgyûlés! Nagyon sok név van a monitoromon, de feltehetõleg tévedésbõl. Én most - megköszönve az együttmûködésüket - átadom az elnöklést Füzessy Tibor alelnök úrnak. (Taps.)

(Az elnöki széket dr. Füzessy Tibor, az Országgyûlés alelnöke

foglalja el.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap