Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársam! Az, hogy már 1995 márciusában megkezdõdött a Belügyminisztérium és az osztrák belügyminisztérium közötti kapcsolatfelvétel, illetve tárgyalások ebben a témakörben, bizonyítja azt, hogy valóban komoly hangsúlyt fektetünk erre a kérdésre. '95 márciusában már megállapodás született az akkori belügyminiszter úrral, Löschnakkal, hogy a határátkeléssel kapcsolatos megoldásokat keressük, amelyek mindkét fél számára megfelelõk lesznek. Ezt követõen '95 augusztusában aláírásra is került a határátkelés új rendjérõl egy megállapodás. S miután az osztrák külügyminisztérium ezt Schengen-konformnak minõsítette, ez annyit jelent, hogy ezt a megállapodást nem kell módosítani, ami egy nagy pozitívum.

Most, ez év április 17-én ismét Schögl osztrák belügyminiszter úrral Kuncze Gábor belügyminiszter úr tárgyalásokat folytatott, ennek eredményeként két szakértõi munkacsoportot hozunk létre. Az egyik a két ország határõrségi szakértõibõl áll, a másik pedig a belügyminisztériumok szakértõibõl áll. A határõrség szakértõibõl álló munkacsoportnak a feladata többek között az, hogy a forgalom szétválasztása mellett az ellenõrzés csak annyi idõt vegyen igénybe, ami feltétlenül szükséges, közös ellenõrzés bevezetése, valamint hogy a hivatalos munkavállalási engedéllyel rendelkezõk határátkelését megkönnyítsék.

A belügyi szakértõi csoportnak pedig az a feladata, hogy az átkelõhelyek kapacitásának növelésével kapcsolatos fejlesztési programot készítsenek elõ, a szükséges infrastruktúrának a kialakításával egybekötve. Ezek a csoportok két héten belül megkezdik munkájukat, úgyhogy komoly remény és realitás van arra, hogy jelentõs mértékben normalizálódik a határforgalom. Addig kérjük türelmüket, és egyben kérjük, hogy a kisebb forgalmú határátkelõhelyeket vegyék igénybe, de ez már valóban csak rövid idõ kérdése. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

(16.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap