Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõ Úr! Az ön által ismertetett adatok többnyire megalapozottak. Tehát valóban az a sajnálatos tény, hogy Csongrád megye a fertõzöttebb megyék közé tartozik, ott az elsõk között szerepel. Természetesen mindig, ha van 19 megye, akkor ebben vannak jobbak és vannak rosszabbak, és Csongrád megye valóban ezek közé tartozik.

Ugyanakkor például, hogy a statisztikával mennyire kell vigyáznunk: '95-ben az ugrásszerû növekedést pont Csongrád megyében az okozta, hogy itt került felfedésre a Mikroker-ügy, és ez önmagában véve 43 600- zal növelte az ismertté vált bûncselekmények számát - tehát ez az egy ügy. De ez az ön által elmondottakon természetesen nem változtat.

Azt, hogy a rendõrség a megyében mindent elkövet, és nagyon komoly erõfeszítéseket tesz, bizonyítja az, hogy a megyei közgyûlés most, egy hónappal ezelõtt, április 17-én ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el dr. Salgó László rendõr-dandártábornok úrnak a beszámolóját. Ugyanakkor rámutatott a közgyûlés, hogy valóban milyen lépéseket tartana indokoltnak, és melyek azok a bûncselekmény- kategóriák, ahol még az átlagosnál is, talán még Csongrád megyéhez viszonyítva is rosszabb a helyzet.

Így tehát az ön kérdésére azt kell válaszolnom, hogy valóban elkészült a középtávú fejlesztési program, amely a közbiztonság helyzetének javítására, a bûnözés visszaszorítására és a társadalmi kontroll megvalósítására vonatkozik. Ebben több mint 30 milliárd forint áll rendelkezésre három éven belül. S itt már reményeink szerint érvényesül az az igény, amelyet ön megfogalmazott, hogy a rosszabb, mostohább körülmények között mûködõ, fertõzöttebb megyék jobb ellátást kapnak. Tehát differenciált lesz a fejlesztés.

Konkrétan Csongrád megyére vonatkozóan: itt egyrészt a létszámfejlesztésnek a nyomán várható, hogy a 100 ezer lakosra jutó rendõrök száma jelentõsen nõni fog. Másrészt a rendõrõrsprogramban (Az elnök a csengõ megkocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.) -

valóban egy mondat - mintegy 53 fõvel négy rendõrõrs jön létre már a jövõ évet tekintve. Tehát az átlagost meghaladó fejlesztésben részesül Csongrád megye. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap