Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Államtitkár Úr! Az idei mintegy 227 milliárdos kintlévõségbõl 481 adós tartozik 50 millió forintnál nagyobb összeggel. Ennek mintegy 40 százaléka, mintegy 102 milliárd forint beragadt követelés, amely 9650, felszámolás alatt lévõ cég be nem hajtható tartozása.

A megszûnt vállalatok összes tartozása 25 milliárd forint. A tb vezetõi folyamatosan azt hangoztatják, hogy az 1975. évi II. törvény alapján az adósok neve nem hozható nyilvánosságra. Azt is világosan kell látni, hogy a nagy stratégiai adósoknak, valamint a tb-nek hatalmas tartozása, kintlévõsége van. Annak ellenére helyezkedik ilyen álláspontra, miután az alkotmány 61. § (1) bekezdése egyértelmûen úgy fogalmaz, hogy a közérdekû adatokat mindenki számára ismeretessé kell tenni. Tehát feltehetõen ilyen szándék húzódik meg a háttérben.

Addig, amíg az adósnak lehetõsége van arra, hogy a neve és a cége titokban maradjon, amíg különbözõ bankoknál több bankszámlát nyithat, hogy eltitkolja a jövedelmét, amíg a cége megszûnése után, átalakulásával lehetetlenné teszi a tb behajtását, amíg a végrehajtás eszközei nincsenek kiszélesítve a társadalombiztosítás tekintetében, addig nem beszélhetünk hatékony behajtásról. A kormány a tb- Tnkormányzatok felett felügyeleti ellenõrzést gyakorol.

Ez a valóságban nem érvényesül; mintegy 3 éve nem volt képes a kormány megoldani a társadalombiztosítás problémáját; még a behajtás kérdését sem tudta megoldani, hiszen hatalmas kintlevõségek vannak; egyértelmû az, hogy teljesen nyilvánossá kellene tenni: ezt is halogatja, s mintegy három éve. Ezzel maga a kormány sújtja a gazdaságot, s fõleg azokat a vállalkozókat, akik becsületesen eleget tesznek járulékfizetési kötelezettségeiknek. Az alkotmány a tb-t állami kötelezettségnek minõsíti. Az önkormányzati törvény preambuluma szerint a tb a szociális biztonsághoz való jog egyik legfontosabb biztosítéka. Felvetõdik a kérdés, hogy ez hogyan érvényesül ma Magyarországon. Kérem, a rádióhallgatókra és a tévénézõkre (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.) bízom ennek a megválaszolását; én nem tudom elfogadni a válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap