Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A kérdésem arra vonatkozik, hogy vajon azok az egyházi intézmények, amelyek vállalják a kötelezettséget, tehát vállalják azt, hogy a nemzeti alaptanterv és a még ki nem adott alapvizsga- és érettségivizsga-koncepció alapján tanítanak, egyenrangúak-e a közoktatás más szereplõivel. Ezt azért kérdezem, hiszen e falak között már többször felvetõdött az a kérdés, hogy a közoktatási intézmények pedagógusai a tavalyi évben megkapták-e a 19,5 százalékos béremelést, és megkapják-e idén a 17,5 százalékos béremelést.

Tavaly egy egyszeri, tízezer forintos juttatást kaptak a közoktatási intézmények dolgozói. Ezt az ígéretet bírták az egyházi iskolában tanító pedagógusok is. December elmúlt, január elmúlt, és sorban sorolhatnánk a hónapokat. Most május van, és a mai napig nem Brkezett meg a tízezer forint az egyházi intézmények pedagógusaihoz.

Az elmúlt idõszakban - 1990 és '94 között - az ÉT- vagy a szakszervezeti megállapodások során mindig volt egy kitétel, hogy a közalkalmazottakkal egyenlõ támogatásban részesültek az egyházi iskolák intézményei, miközben mindannyian tudjuk hogy nem közalkalmazottak. Miután ugyanazt a feladatot vállalják, mint a közalkalmazottak - kötelezõ óraszám tekintetében és egyéb feltételekben -, így elvárható lenne, hogy a teljesítésben is azonos mérce történjen.

Az egyházi intézmények pedagógusai körülbelül 6-8 ezer forinttal kevesebbet keresnek, mint más közoktatási intézmények pedagógusai. Az a kérdésem tehát, hogy a Mûvelõdési Minisztérium, államtitkár úr mit tesz, tud-e tenni annak érdekében, hogy ha egyenlõ feladat van, akkor ahhoz egyenlõ juttatás is társuljon, vagyis egyenrangúak legyenek ezek a pedagógusok nem jogi értelemben, hanem anyagi értelemben.

Köszönöm szépen. Várom a válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap