Kõszeg Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

KÕSZEG FERENC (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Még az elõbb nyomtam meg a gombot, tehát Dávid Ibolya felszólalásához akartam hozzászólni, sajnálom, hogy nincs itt a képviselõtársam. Azzal kezdem felszólalásomat, hogy nagyon egyetértettem vele azzal kapcsolatban, amit a szervezett bûnözésrõl mondott, és azt gondolom: sok tekintetben sokkal szakszerûbben fogalmazott meg hasonló gondolatokat, amelyekre én is utalni próbáltam.

Természetesen nem ezért kértem szót, hanem egy ellenvetésnek akartam hangot adni. Beszélt a rendõrségnél végbemenõ folyamatokról, beszélt a rendõrök távozásáról, méghozzá olyan összefüggésben beszélt errõl, mint ami a jelen kormányzat hibája. Nem akarok belemenni abba a rendkívül bonyolult kérdésbe, hogy a rendõrlétszám és a bûnözés emelkedése hogyan függ össze. Csak hadd jegyezzem meg azt a trivialitást: úgy is nézhetõ a dolog, hogy minél több a rendõr, annál több a bûncselekmény, ugyanis minél több a rendõr, annál több bûncselekmény válik ismertté. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy egy jól mûködõ rendõrség kevesebb bûncselekményt fog észrevenni, mint egy rosszul mûködõ rendõrség.

Ugyancsak nagyon kétlem azt, hogy a rendõrlétszám, sõt a rendõrfizetés és a bûncselekmények száma között ilyen egyenes vonalú összefüggés lenne. De a legfontosabb, amit megjegyezni szeretnék: a rendõr-fluktuáció nem ennek a kormánynak a kormányra kerülése után kezdõdött, az végig jelen volt, '89-ben kezdõdött.

Voltak olyan elemei ennek a történésnek, amelyek pozitívak. Például az, hogy az elõzõ kormány alatt bevezették: a rendõrök csak bizonyos szakképzettséggel kerülhettek utcai szolgálatra, ez csökkentette a rendõrlétszámot. De a '94-95-ben végbement nagyarányú csökkenés elsõdleges oka az volt, hogy a rendõrségi törvény értelmében 1300 rendõr ment nyugdíjba ötven-ötvenegynéhány éves korban, mert a rendõrségi törvény ezt lehetõvé tette. Azt gondolom, nem egy bölcs dolog, ha (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) éppen a szakmai képzettségük, szakmai hatékonyságuk tetõfokán álló rendõrök elmehessenek nyugdíjba teljes nyugdíjjal. Úgy gondolom, ez az egyik oka a rendõri fluktuációnak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap