Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Azt gondolom, az elmúlt néhány perc eseményei is világosan bizonyítják, hogy ezeket a kérdéseket így, napirend elõtt, a szigorú idõkeretek között egyszerûen nem lehet rendesen megtárgyalni. Ismételten azt javasolom, hogy a parlament - mondjuk - gazdasági bizottsága foglalkozzon ezzel az egész kérdéskörrel.

Értem, hogy a Budapest Bank privatizációs szerzõdése különös érdeklõdésre tart számot a Házban, nyilván a vezetõ személye miatt. De azért szeretném fölhívni a figyelmet, hogy nemcsak ennek a banknak volt privatizációs szerzõdése, azon kívül volt rengeteg konszolidációs szerzõdés is, aminek keretében, mondjuk, 400 milliárdot kellett az adófizetõk zsebébõl kifizetni.

Tehát amikor a dolgokat súlyozzuk, erre is tekintettel kell lenni, már csak azért is, mert a bankszektor egy különleges szektor, ahol adott esetben nulla forint értékesítési ár is nagyon jó árnak számít, ha ezzel meg lehet spórolni késõbbi súlyos tíz- vagy százmilliárdok kiadását. Ezt nemzetközi összehasonlításokból is tudjuk. Ráadásul itt nem nulla forintról van szó, mert arról mindenki elfeledkezik, hogy van még egy részvénycsomag az állam kezében, amely részvénycsomagot majd el fogunk adni a szerzõdés szerint. Tehát egyelõre még mindig ott tartunk, hogy az egész tranzakció pozitív bevétellel fog záródni. (Méltatlankodás az MDF és az MDNP soraiban.)

Azt gondolom, az is erõs csúsztatás, aki ezeket a mostani visszavásárlási garanciabeváltásokat úgy kezeli, hogy ez egy az egyben veszteség. Ez nyilvánvalóan azon múlik, hogy a visszavásárolt vagyont milyen értéken lehet a késõbbiekben értékesíteni. Itt nem nulla vagyonokról van azért szó, hiszen ezeket az értékeket egy független audit állapította meg a Budapest Bank értékesítését megelõzõen. A független audit mondta, hogy ez körülbelül ennyit ér. Ebbõl arra kell következtetnünk, hogy e mögött kell lennie valós értéknek. Hogy itt bekövetkezhet veszteség, azt nem tagadom - mint ahogy világosan a Polgári Banknál is bekövetkezett -, de arra, hogy ennek pontosan mennyi a mértéke, most még nem tudunk válaszolni, nyilván egy késõbbi idõszakban kell tudnunk válaszolni, és errõl el kell számolnunk.

Összefoglalóan azt javaslom, hogy konkrétan, szakmailag a gazdasági bizottság tárgyalja meg ezt az egész újólag fölvetett problémakört. Köszönöm szépen. ((Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap