Vancsik Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

VANCSIK ZOLTÁN (MSZP): Ez így van, de én nem arról beszélek, én arról beszélek, ami úgy szól, hogy a parlament leszögezi, hogy "Az olajgate ügyként köztudatba került vizsgálat nem az olajkereskedelemrõl szól, maga az elnevezés félrevezetõ, dehonesztáló." Errõl a pontról beszélek. És azt fejtem ki, hogy miután Demeter Ervin úr itt már elmondta, hogy az olajgate nem tartozik a bizottsági jelentésbe, én arról beszélek, hogy a vizsgálóbizottságot létrehozó itteni felszólalás kifejezetten használta, a köztudatba ez ment, a nyilatkozatokba ez ment, azért került be ide ez 1. pontként.

Azt szerettem volna csak ezzel kapcsolatban elmondani, hogy átgondoltuk mi magunk is, nem tartjuk így megfelelõnek, ezért kapcsolódó módosító javaslattal próbáltuk ezt megváltoztatni.

A 2. pont itt már, ugye, érintve volt. Tulajdonképpen itt arról van szó, azt kell tisztázni, hogy azok az erõfeszítések - és arról kell valamilyen határozatot hozni, miután a bizottsági munkában képtelenek voltunk, az általános vita kapcsán felmerült összes szempontok szerint -, amelyek az olajvásárlások ellentételezésével kapcsolatos erõfeszítések, azok elõrevivõ, pozitív vagy negatív dolgok voltak. Egy olyan határozati javaslattervezet van elõttünk, ami ennek az anyagnak ebben a határozattervezeti részében azt mondja, hogy ezek pozitív jellegû tevékenységek voltak, és azok az erõfeszítések az ország, a magyar nemzetgazdaság érdekeit képviselték.

Ennek is stiláris pontosítása került tárgyalásra közöttünk, és szintén kapcsolódó módosítóval próbáljuk ezt a kérdést olyanná tenni, hogy megoldást nyerjen.

Elõre szerettem volna bocsátani, csak itt a nagy igyekezetben és az önnel való kommunikációban elfelejtettem mondani, hogy nem ilyen típusú kapcsolódó módosítót adunk be, mint az eredeti módosító javaslat, tehát nem egy ötpontos módosító javaslatot adunk be, hanem pontonként kapcsolódó módosító javaslatot adunk be, ezzel is a Házszabálynak óhajtunk megfelelni. Tehát nem egy ilyen formátummal fogunk majd találkozni akkor, amikor szavazni kell a módosító javaslatokról a bizottságban, vagy amennyiben a bizottság támogatja a módosítókat, akkor a plenáris ülésen.

A határozati javaslatban kell rögzíteni véleményünk szerint azt, hogy a vizsgálat... (Demeter Ervin mosolyog.) - nem tudom, mi ilyen mulatságos, képviselõtársam - a vizsgálat kapcsán, nem a vizsgálat folyamatában, hanem az azt követõ nyilatkozatháború mit eredményezett. Igenis a parlamentnek ezzel foglalkoznia kell, és egy határozatban óhajtjuk rögzíteni, a határozati javaslatnak ezt a 3. pontját egy kapcsolódó módosítóval világossá tenni, kikerekíteni és pontosítani, hogy azok a nyilatkozatok, amelyek a vizsgálóbizottság körül voltak, bizony ártottak a további lehetõségeknek, az adósságlebontással és áruszállításokkal kapcsolatos ügynek.

Nem tisztázódott a vizsgálóbizottsági jelentésben az a kérdés már a bizottság kapcsán sem, hogy vannak felelõsök vagy nincsenek felelõsök, megnevezünk felelõst vagy nem nevezünk megfelelõst. Az a javaslata Fritz Péter képviselõtársamnak, amelyet szintén egy kapcsolódó módosítóval pontosítottunk, hogy semmilyen törvénysértés nem történt az olajvásárlással kapcsolatos ügyekben, tehát nem kell megneveznie a határozati javaslatnak olyan felelõst vagy olyan személyt, akit bármilyen törvénysértésért felelõsségre lehetne vonni.

A következõ határozati javaslat, amit szintén egy kapcsolódó módosítóval kiterjesztettünk, arról szól - és ezt nagyon fontosnak tartjuk -, hogy a vizsgálóbizottságoknak az a funkciója, hogy a kormány vagy a kormányzat ellenõrzésére sor kerüljön. Ezzel kapcsolatosan a vizsgálóbizottságok létrehozását eredendõen támogatjuk, de a vizsgálóbizottság mûködésével kapcsolatos anomáliákat próbáljuk egy kapcsolódó módosítóban megfogalmazni, ezt kibõvítve. Azért tennénk ezt, hogy a késõbb létrehozandó vizsgálóbizottságoknál okuljunk azokból a hibákból, amelyeket most elkövettünk.

(23.20)

Erre lesz egy kapcsolódó módosító, ami nehezményezi, hogy a kérdést fölvetõ képviselõk vezetõk vagy tagok legyenek egy ilyen vizsgálóbizottságban.

Ezt szerettem volna elmondani, azzal, hogy úgy gondolom: a gazdasági bizottságban el fog dõlni ezeknek a módosításoknak és kapcsolódó módosításoknak a sorsa. Remélem, hogy az Országgyûlés plénuma elé be fognak kerülni azok a módosító vagy kapcsolódó módosító javaslatok, amelyeket mi magunk is támogatunk: Demeter úr "egyes" javaslata, Kósa Lajos képviselõtársunk kapcsolódó módosító javaslata és a Fritz Péterrel és Varga Józseffel közösen beadott kapcsolódó módosító javaslatok.

Köszönöm szépen a szót, és elnézést, ha bármit tettem volna az elnök asszonynak, ami nem tetszett...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage