Vancsik Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

VANCSIK ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Sajnos nem tudtam az elejétõl kezdve figyelemmel kísérni a vitát, ezért elnézést kérek, ha ismétlésekbe bocsátkozom. Egyvalamit azonban hallottam, és lélekszakadva rohantam be: tiltakozom az ellen, hogy a módosító javaslatok vagy netán a kapcsolódó módosító javaslatok, amelyek bekerülnek, az alkotmányügyi bizottságnak adja ki az elnök asszony. Semmilyen indoka nincs rá, ugyanis a Házszabály világosan rendelkezik arról, hogy a képviselõtársaimnak egy vizsgálóbizottság jelentésében milyen részeket nem lehet módosító javaslattal változtatniuk.

Ezek a módosítók - mindegyik, amelyik elõttünk van, Demeter úré, Fritz Péter úré, Kósa Lajos kapcsolódó módosítója, amelyrõl gondolom, még nem esett szó, illetve az, amit több képviselõtársammal együtt én is beadtam - a Házszabálynak megfelelõ módosító indítványok. Sem a jelentés tárgyát nem érintik, nem forszírozzák és nem vitatják. Az érintettség alatt azt értem, hogy nem változtatják meg, és a címét sem, mert ehhez nincs jogosítványuk. Azonban tudni kell: a vizsgálóbizottság munkájának elején, az elsõ alkalommal, amikor megfogalmaztuk, hogy mit szeretnénk tenni, csináltunk magunknak egy vázlatot, hogy mi mentén dolgozunk. A vége felé, amikor arról volt szó, hogy milyen jelentést tegyünk le, Demeter úr összefércelt javaslatával szemben a bizottság készített egy olyan vázlatot, amely a Házszabály elõírását követte, és a Házszabálynak megfelelõen kiegészítette azt az induló anyagot két elsõ fejezettel. Rendelkezett, hogy az érintett képviselõknek a Házszabály szerint meg kell küldeni, és az anyag részének kell lennie. Azt is eldöntöttük - errõl szó szerinti jegyzõkönyv van -, javaslatokat kell készítenie a bizottságnak arra vonatkozóan, hogy a kormány, a parlament figyelmét a vizsgálóbizottsági tapasztalatok alapján mire hívja fel.

Ezt nem tudtuk megcsinálni. A kormánypárti képviselõknek szándéka volt ezt megtenni, azonban (Demeter Ervin: Vigyázz a plafonnal!) ha jól emlékszem, a dolog azzal maradt el, hogy azok a kormánypárti képviselõk - ebbõl a szempontból tisztelet Demeter Ervin úrnak, aki egyedül végigülte az összes bizottságot - nem voltak ott. Nem tudtak részt venni ebben a munkában.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage