Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! A Magyar Demokrata Fórum országgyûlési képviselõcsoportja támogatja a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását. Ezt tettük akkor is és azzal is, hogy aláírtuk a javaslatot, és ezzel elegendõ aláírás összejött ahhoz, hogy a parlament ezt a bizottságot létrehozza.

Úgy gondolom, a gazdasági bizottság állásfoglalása túlmutat a formai problémákon, márpedig abban az esetben, amikor a Házszabály ezt egy jogosítványként adja a képviselõk egyötödének, igazából azt vártam volna a gazdasági bizottságtól, amikor alkalmatlanságról beszélt, hogy azokat a formai kifogásokat mondja el, amelyek a Házszabályba vagy valamibe ütköznek. Én nem is merem feltételezni, hogy megpróbálják megfosztani a képviselõk egyötödét attól, hogy ezt létrehozza.

Miniszter úrnak abban teljes mértékben igaza van, hogy a közlekedési tárca rendelkezik azokkal az eszközökkel, amivel a tulajdonosi érdeket tudja érvényesíteni. A MÁV-nál a MÁV egy részvénytársasággal száz százalékban az állami tulajdonos (Sic!), és ez valóban az eszközök teljes tárházát biztosítja. Itt azonban másról van szó. Itt a parlament kíván egy ellenõrzést lefolytatni. Tekintettel arra, hogy az aláírók között ellenzéki képviselõk vannak, nem biztos, hogy elvárható tõlük, hogy a kormánnyal szemben a bizalom vezérelje õket. Az a feladatuk, hogy ellenõrizzék a kormány tevékenységét, hiszen azok a választók juttatták be õket a parlamentbe, akik nem a jelenlegi kormányra szavaztak. Ezért mindenképpen indokoltnak és elfogadhatónak tartom ezt a kezdeményezést.

Azok az eszközök, amelyekkel akár a közlekedési tárca, akár a belsõ ellenõrzés, akár a részvénytársaság felügyelõbizottsága rendelkezik, megítélésem szerint könnyítik a vizsgálóbizottság munkáját, hisz nem kerül abba a helyzetbe, hogy magának kell mindent a semmibõl elõbányásznia, rendelkezésére állnak ezek az információk, tudja használni mind a felügyelõbizottságnál, mint a tárcánál meglévõ információkat, és a bizottság majd mérlegeli, hogy ezen információk alapján képes-e érdemben válaszolni azokra a kérdésekre, amelyeket a parlament feltesz neki, vagy pedig egyéb eszközökre is szükség lesz. Ezzel csak azt akarom jelezni, hogy ezek az eszközök - a belsõ ellenõrzéstõl kezdve, nem sorolom tovább - csak könnyítik a bizottság munkáját.

Ezért tisztelettel azt javaslom önöknek is, hogy támogassák ezt az indítványt, hisz megvannak annak a feltételei, amik ennek a létrehozását lehetõvé teszik. Úgy gondolom, nem lenne célszerû ezt elvitatni.

Köszönöm a figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage