T. Asztalos Ildikó Tartalom Elõzõ Következõ

T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! A kormány az Országgyûlés környezetvédelmi bizottsága indítványaként benyújtott, a magyar turizmus fejlõdése érdekében szükséges tennivalókról szóló országgyûlési határozattervezettel - a felhozott indokokra figyelemmel - egyetért.

A turizmus, mint ismeretes, a világban és nálunk is jelentõs jövedelemtermelõ, dinamikusan fejlõdõ tevékenység, szerepe nem nélkülözhetõ a fizetési mérleg egyensúlyának javításában, a munkahelyteremtésben, a vidék fejlesztésében, az elmaradott területek felzárkóztatásában, illetve a kedvezõ országkép kialakításában.

A turizmusnak az egész nemzetgazdaság fejlõdését befolyásoló jelentõsége miatt a szakmai szervezetek részérõl egyre nyomatékosabban merül fel a törvényi szabályozás igénye. E törekvést a minisztérium és az Országgyûlés környezetvédelmi bizottsága támogatta. A törvény megalkotásának szükségessége, illetve indokoltsága az 1996. május 10- én megtartott miniszterelnöki konferencián és parlamenti nyílt napon is megerõsítést nyert.

A törvény célja, hogy elõsegítse a környezetbarát, fogyasztó központú turizmus megteremtését, s ezáltal fenntartható fejlõdését, ösztönözze az idegenforgalmi értékek feltárását, megismerését, hasznosítását, a turizmus céltudatos fejlesztéséhez elengedhetetlenül szükséges feltételek, a szervezett piaci keretek kialakítását, a feketegazdaság visszaszorítását, segítse elõ az éles nemzetközi versenyben pozíciónk megszilárdítását.

Az Országgyûlés határozattervezetét azért támogatjuk, mert meg vagyunk gyõzõdve arról, hogy a tudatos, hosszú távra szóló turizmuspolitika és fejlesztési koncepció csak akkor képes betölteni a gyakorlati cselekvést orientáló funkcióját, ha kereteit önálló, átfogó törvény határozza meg. A turizmus interszektorális jellegû, azaz olyan több rétegû, több ágazathoz tartozó tevékenységek összessége, amely több tárca feladatkörét érinti, illetve állami és egyéb szervezetek, önkormányzatok együttmûködését igényli. A fejlesztéshez, hazánk kedvezõ arculatának kialakításához és propagálásához stabil és folyamatosan biztosított pénzügyi forrásokra, ösztönzõ közgazdasági feltételekre van szükség.

A törvényi szabályozás az együttmûködés és a fejlõdés feltételrendszerének stabil kereteit határozza meg, és megteremti a gyakorlati megvalósulás garanciáit is. A szabályozás szakít a még ma is élõ ágazati szemlélettel, és lehetõséget ad a turizmussal összefüggõ, minden lényeges elem egy jogszabályba történõ, kódex jellegû szabályozására.

1996-ban a turizmus jelentõs eredményei folytán az érdeklõdés középpontjába került. A törvényi szabályozásra való felkészülés újabb pezsgést hozott. A minisztériumi és a külsõ szakemberek bevonásával készülõ törvény koncepciójának megvitatásában eddig közel ötven szervezet vett részt, ami önmagában is jelzi a törvényalkotás iránt megnyilvánuló széles körû szakmai, társadalmi érdeklõdést. Erre, valamint a törvénnyel kapcsolatban kialakult politikai konszenzusra támaszkodva bízhatunk abban, hogy az indítvány elfogadása hozzájárul a turizmus hosszú távú, fenntartható fejlõdésének megalapozásához.

Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage