Kiss Péter Tartalom Elõzõ Következõ

KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A polgári szolgálatról szóló törvényjavaslattal elõször történt elõterjesztés azon állampolgárok alapvetõ jogainak és kötelezettségeinek törvényi szintû rendezésére, akik nem katonai szolgálattal, hanem polgári munkavégzéssel teljesítik hadkötelezettségüket. Meggyõzõdésem, hogy a törvényjavaslat elfogadása esetén demokratikus, a nyugat-európai szabályozási elveknek megfelelõ, az állam és az érintettek érdekeit is széleskörûen figyelembe vevõ szabályozást emel törvényerõre a tisztelt Ház.

Az Országgyûlésben lefolyt vita alapján megállapítható, hogy a törvényjavaslat céljával, koncepciójával és tartalmával alapvetõen képviselõtársaim is egyetértettek. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani önöknek a törvényjavaslat vitájában nyújtott segítõkészségükért.

A javaslathoz benyújtott módosító javaslatok többsége a megfogalmazás pontosítását a könnyebb, egyértelmûbb és következetesebb gyakorlati végrehajtást szolgálja. Ismételten megköszönöm Sebõk János, Hajdú László, dr. Bánk Attila, Gyõr Sándor és Pál Béla képviselõtársaim ilyen irányú módosító javaslatait.

Tisztelt Országgyûlés! A törvényjavaslat tartamát érintõ kérdések közül a legnagyobb vitát a polgári szolgálat idõtartama, a szolgálat keretében ellátható tevékenységek, valamint a polgári szolgálatot teljesítõk részére járó juttatások szabályozása váltotta ki. A javaslat a polgári szolgálat idõtartamát a sorkatonai szolgálat idõtartamának másfélszeresében határozza meg. A kormány támogatta a honvédelmi bizottság azon módosító javaslatát, amely a szolgálat idõtartamát a sor- és tartalékos katonai szolgálat együttes idõtartamában állapítja meg.

A hatályos szabályozás szerint a javaslatban és a bizottság módosító javaslatában lévõ megoldás azonos idõtartamot jelent. Figyelembe véve azonban a katonai szolgálat idõtartamának lehetséges megváltozását, ez az egyenlõség a jövõben nem feltétlenül áll fen. A módosító javaslat elfogadása mellett az a szakmai érv szól, hogy aki a polgári szolgálat idõtartamát letöltötte, teljesítette a hadkötelezettségét. Ez azt jelenti, hogy további katonai szolgálatra nem hívható be.

Indokolt ezért, hogy a polgári szolgálat idõtartama a katonai szolgálat teljes idõtartamában kerüljön megállapításra. Ebbõl a megfontolásból a kormány nem támogatta Donáth László képviselõ úr azon módosító javaslatát, amely a polgári szolgálat idõtartamaként a sorkatonai szolgálaténál egyharmaddal hosszabb idõtartamot jelöl meg.

Tisztelt Képviselõtársaim! Több módosító javaslat indítványozta a szolgálat tartalmát képezõ tevékenységek körének a tûzoltósági, polgári védelmi, katasztrófa-elhárítási tevékenységgel történõ kiegészítését. Megjegyzem, ezekben a kérdésekben az Országgyûlés bizottságai nem voltak azonos állásponton.

A honvédelmi bizottság szerint meg kell teremteni a lehetõségét annak, hogy a polgári szolgálat a tûzoltóság, valamint a polgári védelem szerveinél teljesíthetõ legyen; az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság viszont elvetette ezt a lehetõséget.

A szolgálat legfontosabb ismérve a civil jelleg. A polgári szolgálatra jogosult személynek az alkotmányban megfogalmazott honvédelmi kötelezettségét polgári szervezetnél, polgári irányítás alatt, polgári jellegû munkavégzéssel kell teljesítenie. Önmagában ezzel a jelleggel a tûzoltósági, a polgári védelmi, a katasztrófa- elhárítási tevékenység nem lenne összeférhetetlen. Magyarországon azonban e tevékenységek többsége rendvédelmi fegyveres szervek keretében valósul meg, amely összeférhetetlen a polgári szolgálat tartalmával. Ezért a kormány nem támogatta azokat a módosító javaslatokat, amelyek általában, korlátozó szabály nélkül tették volna lehetõvé a polgári szolgálat valamennyi, ilyen tevékenységgel történõ teljesítését.

Figyelembe vettük azonban azt a körülményt, hogy a hivatásos szolgálati viszonyban foglalkoztató szervek közül kizárólag a tûzoltóság az a szerv, amelyre semmilyen körülmények között nem jellemzõ a fegyverhasználat. Ezért ebbõl a megfontolásból támogattuk Filló Pál és Gyõr Sándor képviselõ urak azon kompromisszumos módosító javaslatát, amely a polgári szolgálatot teljesítõ személy írásbeli hozzájárulása esetén az állami és a hivatásos önkormányzati tûzoltóság szerveinél, illetõleg tûzoltósági tevékenységgel lehetõvé teszi a polgári szolgálat teljesítését.

Tisztelt Ház! A törvényjavaslat másik alapvetõ szabályozási elve, miszerint a polgári szolgálat a honvédelmi kötelezettség teljesítésének a katonai szolgálattal egyenértékû formája, nem minden esetben jelent matematikai egyenlõséget.

A törvényjavaslatban arra törekedtünk, hogy a polgári szolgálat a katonai szolgálathoz képest ne legyen túl vonzó, de ugyanakkor ne tartalmazzon büntetõ jellegû korlátokat sem.

(18.50)

Ezért a törvényjavaslat a polgári szolgálatot teljesítõket megilletõ juttatásokat túlnyomórészt a sorkatonai szolgálatot teljesítõket megilletõ juttatásokkal hasonló módon szabályozza, és csak a szolgálat sajátosságaiból következõ eltérést engedélyez, például lehetõvé teszi a foglalkoztató számára, hogy korlátozott mértékû jutalommal ösztönözze a polgári szolgálatot teljesítõt jobb munkavégzésre. Meggyõzõdésünk, hogy a polgári szolgálatot teljesítõk fegyelmi helyzetének javítását nem csupán a fegyelmi büntetések hatékonyabbá tétele, hanem a jutalmazás lehetõsége is szolgálja. Ezért nem támogattuk azt a módosító indítványt, amely ettõl a lehetõségtõl megfosztaná a munkáltatót.

Végül, de nem utolsósorban említem meg, hogy egyetértettünk a honvédelmi bizottság azon módosító javaslatával is, amely lehetõvé kívánja tenni a közigazgatási szerveknél szolgálat teljesítését. Ugyanakkor álláspontunk szerint ki kell zárni a polgári szolgálat teljesítését az olyan közigazgatási szerveknél, amelyek fegyveres vagy rendvédelmi szerveket irányítanak, illetõleg amelyek honvédelmi rendvédelmi, igazgatási koordinációs, védelmi felkészülési feladatokat látnak el. A polgári szolgálatnak ilyen szerveknél vagy szervezeti egységeknél történõ teljesítése megítélésünk szerint összeférhetetlen lenne a polgári szolgálat jellegével.

Tisztelt Országgyûlés! Még egyszer köszönöm ellenzéki és kormánypárti képviselõtársaimnak az általános és részletes vitában történt, a szabályozás fõ elemeit elfogadó részvételét, valamint a törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatait. Kérem tisztelt képviselõtársaimat, hogy a kormány által támogatott módosító javaslatokkal együtt fogadja el a beterjesztett törvénytervezetet. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage