Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! A polgári védelemrõl szóló 1996. évi XXXVII. törvény adott a kormánynak felhatalmazást arra, hogy rendeletben szabályozza ezeket a kérdéseket: részben az egyéni védelmi feladatokat, részben pedig az egyéni védõeszközökkel való ellátást.

A rendelet tervezete készen van, a kormány ezt hamarosan tárgyalni fogja, és itt az egyéni védõeszközökkel való ellátásra differenciáltan az alábbiakat tervezzük.

Egyrészt a mentésben részt vevõ belügyi rendvédelmi szervek alkalmazásra kerülõ állományát egyéni bõrvédõ és légzõvédõ készülékekkel, eszközökkel látjuk el. Ezek az eszközök rendelkezésre állnak, korszerûsítésük folyamatban van. A polgári védelmi kötelezettség alapján tervezett polgári védelmi szervezetek, illetve az ezekben tevékenykedõ mintegy 90 ezer fõ eszközökkel történõ ellátása differenciáltan történik, attól függõen, hogy a logisztikai rendszerben éppen milyen feladatok ellátása az õ adott feladatuk.

(16.10)

Itt a meglévõ eszközmennyiség ugyan rendelkezésre áll mind a bõrvédõ, mind a légzésvédõ készülékeket illetõen, ezek jelentõs része azonban elavult, felújításuk gazdaságtalan, ezek cseréjét megkezdtük; megjegyzem, nem sok eszköz áll a rendelkezésünkre 1997-ben.

A lakosság teljes egyéni védõfelszerelés-ellátását nem tervezzük, a nyolcvanas évek tapasztalatai azt mutatják, hogy ez nem szükséges, illetve nem megfelelõ módon kezelhetõ megoldás. Ugyanakkor viszont arra, hogy egy adott katasztrófahelyzetben a lakosságot kimentsük és ezt a mentendõ lakosságot védõfelszereléssel lássuk el, elegendõ eszköz, 50 ezer készlet áll rendelkezésre; minden valószínûség szerint ez lesz a jövõ útja. A kiemelten kezelendõ területen, mint például a fokozottan veszélyeztetett Paksi Atomerõmû 9 kilométeres körzetében viszont a lakosság teljes védõeszköz-ellátását tervezzük. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.)

A kérdés vonatkozott még a pénzügyi feltételrendszerre is. 1998- tól négyéves ütemezéssel tudjuk megteremteni azt a feltételrendszert, ami mind a mentésben résztvevõk, mind a polgári védelem... (Az elnök kikapcsolja a miniszter mikrofonját.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage