Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Teljes egészében egyetértek önnel abban, hogy el kell kerülni, hogy az Írószövetség autonómiáját, fokozatosan felépült struktúráját, funkcióihoz méltó ellátását veszélyeztetõ megoldás szülessék. Szerencsére ilyenrõl szó sincs. Éppen a napokban fogadta el a Magyar Írószövetség azt a tervezési programot, amelynek alapján a Magyar Irodalom Háza engedélyezési terve elkészülhet. Ha tehát az Írószövetség úgy látja, hogy ez a megoldás neki jó, akkor úgy gondolom, hogy ez a kormánynak és a parlamentnek is jó kell hogy legyen.

Ami az Írószövetség mûködésének biztosítását illeti, az Írószövetség egy civil szakmai szervezet. Mint ilyen, mûködése autonóm, nem a kormányzat biztosítja, hanem tagságának szellemi ereje.

A mûködés támogatására a többi társadalmi szervezethez hasonlóan kerül sor. A társadalmi szervezetek támogatására meghirdetett pályázaton az összes könyves és irodalmi szervezet mintegy 20 millió forint támogatást kapott 1996-ban, ebbõl az Írószövetség részesedése 12 millió forint volt, tehát mintegy 60 százalékos. Ezen túlmenõen a tárca további 1,5 millió forinttal támogatta az Írószövetség székházbérleti gondjainak enyhítését.

Csak tájékoztatásul jegyezném meg, hogy messze ez volt a legmagasabb támogatás, amit a minisztériumtól civil szervezet kaphatott; az utána következõ ennek a felét sem: 6,5 millió forintot kapott.

Ami az Írószövetség elhelyezését, illetõleg a Magyar Irodalom Házának megvalósítását illeti, itt "szegény az eklézsia"-alapon egy árukapcsolásos rendszert próbáltunk megvalósítani. Egyrészt a Károlyi- palota rendkívül rossz állapotba került mûemlék épületének rekonstrukciója elodázhatatlan, másrészt az Írószövetség a jelenlegi Bajza utcai székházban, amely a VI. kerületi önkormányzat tulajdona, rendkívül magas, évi 5-6 millió forint bérleti díjat kénytelen fizetni, amely mûködését egyre inkább megnehezíti.

Természetesen a képviselõ úr által ajánlott megoldás: a csereingatlan felajánlása járható út lett volna, ebben az esetben azonban számos más országos civil szakmai szervezet is joggal jelentkezett volna, hogy az õ lakhatási, helyiségbérleti gondjait is oldja meg a minisztérium hasonlóképpen. Így került sor a két koncepció összekötésére: a Magyar Irodalom Házának a Károlyi-palotában történõ megvalósítására, egyfelõl a Károlyi-palota rekonstrukciójára, másfelõl a Petõfi Irodalmi Múzeum rendelkezésére álló területek bõvítésére, és - mint ön is említette - a Magyar Írók Szövetsége és további néhány irodalmi szervezet elhelyezésére. Úgy gondoljuk, hogy ezzel az Írószövetség és más irodalmi szervezetek olyan helyet kaphatnak, amely a belváros szívében egy pezsgõ irodalmi központtá válhat, s ráadásul az Irodalmi Múzeum is a gyûjtési körükbe kerülhet. Ha megvalósul a Magyar Irodalom Háza, akkor ezzel ez a mûvészeti ág is egy nemzeti alapintézményhez fog jutni.

Ami az ütemezést illeti, mint említettem, az Írószövetség és a Petõfi Irodalmi Múzeum is a napokban fogadta el a tervezési programot. Az 1,2-1,5 milliárd forintos rekonstrukció ennek alapján elvileg bõ két év alatt befejezõdhet. Az ütemezés majd a kormány végleges döntésétõl függ. '96-ban (Sic!) mintegy 150 millió forint áll rendelkezésre, a következõ két évben 260 millió forint a homlokzat rekonstrukciójára, a tervezésre és a rekonstrukcióra idén elegendõ az ez évre elfogadott 100 millió forint. Én tehát úgy látom, hogy a Károlyi-palota felújítása, rekonstrukciója és ezzel a Magyar Irodalom Házának létrehozása mintegy két év alatt tetõ alá kerülhet.

Ami a pártpolitikusok tárgyalását illeti, nem tudom, hogy a képviselõ úr mire céloz.

(15.40)

A minisztérium nevében errõl a kérdésrõl a minisztérium képviselõi tárgyalnak, közülük ketten tekinthetõek pártpolitikusnak: a miniszter úr és én. Rajtunk kívül kizárólag köztisztviselõk dolgoznak a minisztériumban, mint egyébként minden más minisztériumban is.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage