Horn Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GYULA miniszterelnök: Tisztelt Képviselõ Úr! Röviden azt tudnám válaszolni, hogy a honvédelem átfogó reformkoncepciója egyhamar nem kerül a parlament elé. Tudniillik nincs rá szükség. A következõk miatt: 1990 körül elkezdõdött a honvédség átfogó átalakítása hatpárti konszenzussal, egyetértéssel, és ez a mai napig is zajlik.

A másik: 1995-ben egy olyan döntést hozott az Országgyûlés, amely a Magyar Honvédség átalakításáról szól és meghatározza az átalakítással összefüggõ legfontosabb feladatokat 2005-ig terjedõen.

A harmadik - amire ön is utalt, tisztelt képviselõ úr, ez 1996 decemberében született -, hogy a végrehajtás menetében bekövetkezett változásokat a parlament akceptálja, vegye figyelembe, és ennek megfelelõen módosítsa az 1995-ös törvényt. A parlament ezt ugyancsak elfogadta.

Mindezek alapján folyik a Magyar Honvédség átalakítása, mûködésének korszerûsítése. S azt is el tudom mondani, hogy amit pénzügyi és egyéb területen tett a kormány, azt mutatja, hogy lassan-lassan stabilizálódik a Magyar Honvédség pénzügyi-gazdasági helyzete.

Végül, hogy folyamatos és szoros együttmûködésben vagyunk a NATO különbözõ képviselõivel, szervezeteivel, fegyveres erõivel. Az átalakítás menetében egy nagyon szoros konzultációs kapcsolat alakult ki a NATO-val, és mindannak alapján, ami 1997-98 folyamán történik Magyarország és a NATO kapcsolataiban, mindezt természetesen figyelembe vesszük a honvédség további fejlesztésének ügyén. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage