Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A Független Kisgazdapárt azért tartja fontosnak Csépe Béla úr napirend elõtti innovációról szóló felvetését, mert az 1987-90 közötti években a bruttó nemzeti össztermékbõl 2,1 százalékot fordított az országunk kutatásra, fejlesztésre. Ebben az évben, illetve a tavalyi évben ez az arány 0,6 százalékra esett vissza. Magyarország a világ országai között az utolsók között kullog, korábban Kína és Malaysia volt mögöttünk, de most már Malaysia is megelõzött bennünket a GDP, össztermék felhasználásában, tehát a kutatásfejlesztésre való rangsorban.

A jövõkép építéséhez mindenképp nagyon-nagyon szükség lenne, hogy most a szakértõnek mondott kormány több összeget fordítson kutatásra, fejlesztésre, hisz ha lemaradunk e nemzetközi versenyben, örökre eltûnhetünk a középmezõnybõl is. Sajnos, a mai társadalomban, amikor megélhetési gondok vannak és a középosztály leszegényedett (Sic!), nagyon nehéz társadalmilag elfogadtatni azt az elvet, hogy a jövõre, pár évre elõre gondolkozzanak és kutatás-fejlesztésre fordítsák a pénzt, a GDP bizonyos százalékát. De ha ezt nem teszi meg, az ország örökre lemarad.

Ezért feltûnõ az, hogy míg a gazdag réteg milliárdossá vált, a márványpalotás bankok, pénzügyi maffiózók és az elõbb Homoki képviselõtársam által is említett hatalmas, mértéken felüli meggazdagodások jellemzik, akkor a mérnöktársadalom lecsúszott, ma már nem sikk - úgymond - mérnöknek lenni, lecsúszott az a kutató-fejlesztõ bázis, és sajnos a magyar találmányok sorsa nem itt, Magyarországon valósul meg, hanem - mint tudjuk - a világon, elszívják az agyat. Köszönöm szépen. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

(9.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage