Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Napirend elõtt arról a véleményünk szerint nagyon is országos jelentõségû, fontos témáról szeretnék pár szót szólni, amit az innovációs tevékenység jelent egy gazdaság, egy társadalom, egy ország életében.

Úgy vélem, hogy a gazdasággal függ össze az innováció, de nem olyan formában, hogy a jelen gazdaságban már tükrözõdnek az eredmények, hanem mindig a következõ év vagy inkább még a távolabbi jövõ gazdaságával függ össze az innovációs tevékenység, és mindenképpen nélkülözhetetlen. Úgy véljük, hogy bármilyen válságból, szorító helyzetbõl az egyetlen kiút a piacgazdasági körülmények között létrehozható gazdasági növekedés, ennek pedig mindenkor alapja és bázisa egy innovációs tevékenység lehet. Ebbõl a gondolatkörbõl kiindulva kell megállapítanunk, hogy az ország jelenlegi gazdasági állapota olyan, hogy tele van társadalmi feszültségekkel, amely aggasztóan kihathat a konkrét gazdasági mutatókra is.

Ismeretes a reálbérek elmúlt évekbeni csökkenése és mindaz a feszültség, amely keletkezett elsõsorban a mikrogazdaság megszorítása által. Mikrogazdaság alatt értem elsõsorban a kistermelõi tevékenységet akár a mezõgazdaságban, akár az iparban. Ugyanakkor ebben az állapotban a makroegyensúlyi mutatók javulásával együtt valóban megjelennek olyan jóslatok, amelyek arra utalnak, hogy közel van már a kibontakozás és a megoldás. Olyan optimista elõrejelzések jelentek meg a napokban is, hogy jövõre már 3-4 százalékos növekedés lehetséges és még egy számjegyû infláció is. Mi ezt örömmel üdvözöljük, azonban fölhívjuk a figyelmet arra, nehogy az legyen - egy tengeri hasonlattal élve -, hogy a zászlós hajó már lát valamit, közben a flotta pedig zátonyra fut, és nem tud oda eljutni. Ezért tartjuk rendkívül fontosnak az innovációt a jövõnk érdekében.

El kellene érni azt, hogy mindenkor legalább a GDP 1,5 százaléka fordíttassék erre az innovációra. El kellene érni azt, hogy az amortizáció mindenkor fedezetet nyújtson a pótlásra. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ne az határozza meg a mindenkori gazdaságpolitikát, hogy a makroegyensúly javítása érdekében történnek pénzügyi jellegû intézkedések, amelyeket egy pár hónap múlva már korrigálni kell. Felhívjuk a figyelmet arra, a megoldást az jelenti, hogy a szerkezetátalakítás, a versenyképesség fokozása kerüljön mindig a fókuszba, és itt ezzel kapcsolatban is legfontosabb tételünk az innováció.

Úgy véljük, hogy ebben a kérdésben jó lenne a hétpárti konszenzus kialakítása, mégpedig abban, hogy a politikai széljárástól függõen (Sic!) - minthogy a távolabbi jövõt alapozza meg az innováció - ne ciklusoknak legyen alárendelve az innovációs politika, hanem egyezzen meg a hét párt abban - ahogy az elõbb is mondottam -, hogy a GDP-nek legalább 1,5 százalékát fordítsák a jövõben az innovációra.

Úgy vélem, hogy ez összefügg a vállalkozói szellemmel. A vállalkozói szellem nagyon fontos része ez az innovációs tevékenység. A piacgazdaságban nyilván nyereségorientáltan gazdálkodnak a gazdálkodók, de az az igazi nyereségorientált gazdálkodás, amely nem a pillanatnyi hasznot tartja szem elõtt, hanem saját maga szempontjából is a megalapozott jövõbeni hasznot. Hozzáteszem még azt: úgy vélem, a találékonyság, az innovációs képesség a magyar nemzeti karakterhez hozzátartozik, engedjük ezt kibontakozni, élni, hiszen ez a jövõnk egyetlen alapja. És még egyszer hangsúlyozom: lehetõleg a mindenkori politikai széljárástól függetlenül biztosítsuk a magyar innovációt a magyar jövõ érdekében. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage