Juhászné Lévai Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. JUHÁSZNÉ LÉVAI KATALIN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Szocialista Párt frakciója támogatta a foglalkoztatási törvény módosítását, hisz a gazdasági-társadalmi környezet változása egyértelmûen hat a munkaerõpiacra is, és így elengedhetetlennek tartjuk azt, hogy az idevonatkozó törvényeket folyamatosan újraszabályozzuk, és az elavult rendelkezéseket kiiktassuk. Néhány momentumot szeretnék csak kiemelni, amit mindenképp támogatandónak tartottunk. Saját parlamenti döntésünkkel összhangban és az Érdekegyeztetõ Tanáccsal egyeztetve fontosnak tartottuk a Munkaerõpiaci Alap önkormányzati jellegû átalakítását. Azt, hogy a gazdálkodással összefüggõ kérdésekben a testület önállóan dönthessen, hogy szélesedhet a javaslattevõ, a véleményezési és a beszámoltatási jogosítványa is. Ezzel az átalakítással a társadalmi partnerek nagyobb lehetõséghez jutottak, és természetesen ezzel párhuzamosan nõtt a felelõsségük is.

Hároméves lemaradást pótoltunk a munkanélküli-járadék alsó, felsõ határának emelésével. Az elfogadott módosítás megakadályozza a járadék elértéktelenedését, és lehetõvé teszi az áremelkedés rugalmas követését. A törvény szerint a járadék alsó határa az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 90 százaléka. A legális foglalkoztatást támogattuk azzal, hogy lehetõvé tettük a munaknélkülieknek, hogy a járadék folyósítása alatt keresõ tevékenységet folytathassanak a minimálbér 50 százaléka mértékéig. Fontosnak tartottuk továbbá a képzési támogatás új formáját, az újabb foglalkoztatást segítõ eszközöket, mint az önfoglalkoztatás elõsegítését, a munkabér közterheinek az átvállalását és a részmunkaidõs foglalkoztatás lehetõvé tételét.

Végül nem elhanyagolható az sem, hogy a közigazgatás korszerûsítéséhez kapcsolódóan változik a munkaerõpiaci szervezet felállása és mûködése. Növekszik a kirendeltségeknek a munkaerõpiaci szerepe, javulhat szolgáltató jellegük. Az átalakulás kapcsán megszûnnek a felesleges irányítási szintek, pénzeszközök és hatás is decentralizálásra kerülnek. A munkaügyi és a munkaerõpiaci ellenõrzési tevékenység összehangolásával pedig eredményesebb lehet a feketemunka elleni fellépés. Tisztelt Képviselõtársaim! E néhány gondolattal kívántam igen szavazatunkat indokolni. Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

(17.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage