Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! Tájékoztatom tisztelt képviselõ urat és az Országgyûlést is, hogy a településfejlesztésrõl szóló törvény vagy a településügy törvényi szabályozása már korábban, a területrendezésrõl szóló törvénnyel párhuzamosan megkezdõdött a Belügyminisztériumban. Úgy ítéljük meg, hogy a szükséges egyeztetések lefolytatása után - nemcsak a szaktárcákkal egyébként, hanem az önkormányzati érdekképviseletekkel is - 1997-ben oly módon nyújtjuk be, hogy 1997-ben az Országgyûlésnek legyen lehetõsége a törvényt elfogadni.

Egyébként a településügyi törvényjavaslat elõkészítésével egyidejûleg a települések mûködésének részterületeire készítettünk szabályozást, így például az egyes helyi közszolgáltatások kötelezõ igénybevételének '95-ben történõ törvényi szabályozása, vagy a KTM-mel közösen a települési szilárd és folyékony hulladékok kezelésére vonatkozó együttes rendelet kiadásáról érdemes beszélni, illetve a kéményseprõ-ipari közszolgáltatásokról szóló BM-rendelet is ebbe a folyamatba tartozik, illetve most történik a temetkezés jogi szabályozásának korszerûsítése is.

Ami a településügy tervezett törvényi szabályozását illeti, ebben a településrendezés, településfejlesztés, -tervezés szakmai követelményei és fogalomrendszerének meghatározása kerül sorra, a településfejlesztés és - üzemeltetés feltételrendszereinek megalapozása, a településfejlesztés, - rendezés és -üzemeltetés szervezeti, hatásköri követelményeinek, illetve a résztvevõk egymáshoz való viszonyának meghatározása, az önkormányzati tulajdonosi és közhatalmi funkciók szétválasztása, a helyi közszolgáltatások és közüzemi szervezetek közös sajátosságai és így tovább, és így tovább, erre a körre fog a szabályozás kiterjedni. És még egyszer mondom: 1997-ben benyújtjuk. Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage