Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõ Asszony és Képviselõ Úr! Képviselõ úr olyan aktuális kérdésre hívja fel a figyelmet, amelyet valóban rendezni kell. Rögtön hozzátehetem, ezen a megoldáson jelenleg dolgozunk. A díjas autópályák megjelenése kapcsán valóban gondoskodni kell arról, hogy a díjat fizetni nem kívánó jármûvezetõk ne kerüljenek akaratuk ellenére kellemetlen helyzetbe, idõben szerezhessenek tudomást az alternatív lehetõségrõl, vagyis módjuk legyen választani, ahogy ezt ön is elmondta.

Az autópálya-hálózat fokozatos kiépülése tehát új követelményeket támaszt a tájékoztatás iránt is. Ennek megfelelõen tervezzük az utak számozási és jelzésrendszerének korszerûsítését. A zöld alapszínû táblákon eltérõ szín fogja jelezni a sztrádákat, illetve a csatlakozási csomópontoknál az alternatív megközelítésre lehetõséget adó alacsonyabb rendû fõútvonalakat. Egyidejûleg folyik a határállomások, építési munkahelyek és forgalmi torlódások miatt indokolt útvonal-módosítás tájékoztató rendszerének korszerûsítése is.

Tekintettel az új táblarendszer nagy költségigényére a teljes megvalósítás csak fokozatosan képzelhetõ el. A képviselõ úr által is javasoltakkal összhangban a közeljövõben, feltehetõen még az év vége elõtt kiegészítjük az M1-es autópálya díjas szakaszánál meglévõ táblás tájékoztató rendszert, azonos rendszerû jelzéseket helyezünk el az M5-ös autópálya 1997. januártól forgalomba kerülõ szakaszán is. Meggyõzõdésem, hogy a tervezett változtatások biztonságos eligazítást adnak, és akik nem kívánják igénybe venni a díjas útszakaszt, megteremtik a szabad útvonalválasztás lehetõségét. Ezt megkapják, és alternatív módon tudnak választani. Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage