Farkas Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FARKAS GABRIELLA (MDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Kedves Képviselõtársaim! Sajnálom, hogy most interpellálom önt, amikor nagyon súlyos dolgokkal kell foglalkoznia.

Mégis úgy gondolom, hogy vannak olyan kis dolgok, amik egy adott helyen, adott területen nagyon fontosak. A közelmúltban Heves megyében egy búcsúban egy körhinta tartóoszlopa mûködés közben eltört, többen súlyos balesetet szenvedtek. Az eset kapcsán megkíséreltem felderíteni, hogy hogyan kap egy mutatványos a berendezés üzemeltetésére engedélyt, van-e mûszaki ellenõrzés, és hogyan tudnak a társhatóságok együttmûködve hasonló baleseteket megelõzni.

A jogi szabályozással nincs probléma, IKM-rendelet szabályozza a kérdést, a mutatványos kötelességévé teszi, hogy a berendezést idõszakos mûszaki vizsgálatnak vesse alá, a miniszter által kijelölt szervezetnél. Az is tény, hogy az üzemeltetést csak akkor lehet megkezdeni, ha a mutatványos rendelkezik egy olyan tanúsítvánnyal, ami ennek az idõszakos mûszaki vizsgának a meglétét bizonyítja.

A miniszteri rendelet azt is elõírja, hogy a tanúsítvány hiányában nem adhat az önkormányzat közterület-használati engedélyt. A rendelet szerint tehát a körhinta körül a kör zárt. Ha nincs tanúsítvány, akkor nem lehet a közterületet igénybe venni, az önkormányzatok azonban az engedélyt általában kiadják, ha annak egyéb akadálya nincs. Az érv az szokott lenni, amikor a tanúsítvány ellenõrzésére rákérdeztem, hogy az önkormányzat a közterület- használatra ad engedélyt és nem az üzemeltetésre. Ezt nem köteles vizsgálni, nem is vizsgálhatja. Hiszik az önkormányzatok.

A jogalkalmazás tehát nem követi a jogszabály zárt rendjét, rendkívül egyszerû lenne pedig a hasonló balesetek megelõzése, ha minden önkormányzat a közterület-használatra úgy adna engedélyt, hogy elõzetesen vizsgálná, hogy létezik-e a mutatványosnál ez a tanúsítvány.

Kérdezem tehát miniszter urat, vizsgálta-e a Belügyminisztérium az esetek kapcsán az önkormányzatok felelõsségét, esetleg a felügyeletet ellátók mulasztását, adott-e általános iránymutatást a települési önkormányzatoknak a hasonló balestek megelõzése érdekében? Várom válaszát. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage