Veér Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

VEÉR MIKLÓS (MSZP): A választ köszönöm. Nem titok, hogy a frakcióban már interpelláltam ebben az ügyben, akkor és ott nem tudtam, és a frakciótagok többsége sem tudta elfogadni a miniszter úr hasonló válaszát. Nem lett volna ebbõl parlamenti interpellációs ügy, ha a minisztérium illetékesei betartották volna az országgyûlési képviselõk jogállásáról szóló törvény elõírásait, ha az 1996. június 3-i levelemre nem ma, 1996. november 5-én kapok választ a miniszter úrtól. A válasszal utalok még arra, hogy amikor banki vezetõk, kormánytisztségviselõk, ÁPV Rt.-vezetõk felelõsségre vonása zajlik, igazán érthetetlen, megmagyarázhatatlan lenne az, hogy mégis elõfordul, hogy van aki vétkes mulasztások sorozatáért nem hivatalvesztésben, hanem annak öt évre szóló megerõsítésében részesül.

A közerkölcsök megromlása, a korrupció, a hatalommal való önzõ visszaélés, a tisztességtelen meggazdagodás súlyos tehertételként nehezedik ránk. (Taps.) Vannak, akik szenvedõ alanyai, vannak, akik részesei a társadalom torzulásainak, akár helytelen tetteikkel, akár passzív hallgatásukkal. Kötelességünk, hogy magunkra vállaljuk a vonatkozó feladatot. Ennek jegyében bíztam abban, hogy az MKM vezetése válaszában megígéri a törvényességi vizsgálatot, a közalkalmazotti törvény elõírásai és a demokrácia szabályai szerint, hogy legyen mód az ott dolgozóknak is véleményt kifejteni. A Helikon Közhasznú Társaság jövõbeni mûködéséhez meg kell teremteni a garanciákat. Legyen végre rend! Ehhez szükségesnek érzem a kht. felügyelõbizottsági tagjainak kiválasztását az ország, a régió, a megye és a város kulturális tevékenysége továbbfejlesztése érdekében.

Kedves Képviselõtársaim! Arra kérem önöket, hogy biztosítsunk lehetõséget arra, hogy az Országgyûlés bizottságán keresztül élni tudjon az ellenõrzés (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) jogával. A választ így nem tudom elfogadni. Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage