Farkas Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FARKAS GABRIELLA (MDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! Miniszterelnök úr a múlt szombaton Debrecenben - az MSZP agrárfórumán - tájékoztatta a közvéleményt néhány dologról az agráriumot illetõen. Egyrészt elismerte, hogy hát igaz, hogy csak 88 milliárd forint lesz a költségvetési elõirányzat szerint az agrártámogatásra fordítható összeg, de a jövõ év közepére lesz viszont nemzeti agrárprogram, sõt, lesz 200 milliárd forint a vidék infrastrukturális fejlesztésére.

Ezekrõl kaptunk hírt valamennyi médiumban. Azt mindenki tudja, miniszterelnök úr, hogy a mezõgazdaság mûködõképessége nagyban függ attól, hogy milyen az a támogatási rendszer, amelyik gondoskodik pótlólagos forrásokról, és ez mennyire kiszámítható, mennyire tervezhetõ. És fõleg: mennyi az az összeg, amit tervezetten erre lehet fordítani.

Azt aggódva látjuk, hogy a támogatási összeg - reálértékét tekintve - három év óta csökkent. Mert az, hogy 88 milliárdra növekszik, az - ön is tudja - azt jelenti, hogy csökkent. Ezt el kellett volna ismerni, miniszterelnök úr. És azt kellett volna megígérni - és annak biztos, hogy mindenki örült volna az agrárium résztvevõi közül -, hogy ezt egy olyan támogatási rendszerben fogjuk lehetõvé tenni, kiosztani, hogy a legtöbbet profitáljunk belõle.

Az az én kérdésem: miért volt szükség arra, hogy két különbözõ rendeltetésû összeget együtt, egy célra fordíthatóan említsünk, összecsúsztassuk ezt, holott mindenki tudja, hogy csak abban azonosak, hogy számok és nulla van a végükön. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok oldalán.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage