Latorcai János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Az elmúlt hét eseményeinek sorában kiemelkedõ jelentõségû volt a Magyar Nemzeti Bank két alelnökének lemondása. Mint az most már közismert, az alelnökök évekkel ezelõtt olyan döntéseket hoztak, amelyek azóta milliárdos veszteséget okoztak, ezért átérezve felelõsségüket, felajánlották lemondásukat. Egy ilyen felajánlás elfogadása - megítélésünk szerint - komoly mérlegelés tárgya kell hogy legyen, hiszen vizsgálni kell, hogyan alakul a Magyar Nemzeti Bankról való vélekedés, hogyan alakulnak az alelnökök távozása után a döntések, döntésképes lesz-e a vezetés. Nem tudjuk, elemezték-e mindezt a miniszterelnöki tanácsadók vagy maga a miniszterelnök úr.

Azt viszont megismerhettük a híradásokból, hogy a kormányülésrõl beszámoló államtitkár a jegybank elnökének levelébõl vett idézettel támasztotta alá az alelnökök távozásának igényét. A baj csak az, hogy a miniszterelnök szakértõi vagy nem olvasták végig, hogy mit írt a bankelnök, vagy nem értették meg mindazt, amit írt. Az elnök úr levelében ugyanis nem a felmentés, hanem az alelnökök felelõsségre vonása mellett érvelt. Megtudtuk azt is, hogy a bankelnök szükségesnek tartotta, hogy a miniszterelnök úr a döntés elõtt személyesen beszéljen az érintettekkel. Mindez sajnos nem történt meg. Az állampolgár, aki nemrég még az ÁPV Rt. 800 milliós sikerdíja ügyén, a Tocsik- ügyön szörnyülködött, most megnyugodhatott.

(8.50)

Lám, mégis van gyors és határozott intézkedés, komoly büntetés, lám, mégis mûködik a mi kis magyar demokráciánk. A kérdés az, valóban mûködik-e a demokrácia? Hiszen a demokráciában nincs kettõs mérce, illetve ahol kettõs mérce van, ott nincs demokrácia. Minden állat egyenlõ, de egyesek még egyenlõbben - olvashatjuk Orwellnél. Kárt okozó döntéseikért az alelnökök állásukkal fizetnek.

De mikor kerül sor a jegybank elnökének levelét csak részben figyelembe vevõ szakértõk, tanácsadók leváltására, hiszen a tények elferdítése az egész kormány szavahihetõségét kérdõjelezi meg. Kíváncsian várom, mikor fogadja el a miniszterelnök úr az õ lemondásukat is.

Tisztelt Képviselõtársaim! Sajnos, vannak további példáim is, amelyek a kettõs mérce létezésére utalnak. A pénzügyminiszter úr beterjesztette a társadalombiztosítási alapok ez évi pótköltségvetését. Ennek indoklásában található a következõ.

A gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök térítési, díjemelési és támogatáscsökkentési intézkedéseinek szakmai megalapozása elhúzódott, a kormány az intézkedést ismételten elhalasztotta, ami 1997-tõl 6-10 százalékos díjszintnövekedést okoz. Hogyan kell ezt értelmezni? Hát úgy, hogy itt 5,5 milliárd forint többletkiadásról van szó, és ezt jövõre a betegekkel fogják megfizettetni.

Egy másik helyen azt olvashatjuk: a rokkant-nyugdíjazási gyakorlat elvszerûbbé tétele, a szükséges ellenõrzési mechanizmus kiépítése területén lassú az elõrehaladás. Emiatt az elõirányzatot közel kettõmilliárd forinttal emelni szükséges.

Máshol, a tegnapi hírekben hallhattuk, hogy fekete zászló leng a diósgyõri kohón, tegnap üzemelt utoljára. Tisztelt Képviselõtársaim! Nem az ellen emelek most szót, hogy a kohászat modernizálására is sor kerül, mert ez elkerülhetetlen. Hanem az ellen, hogy most mintegy 900 dolgozót úgy bocsátanak el, hogy nem teremtették meg más irányú foglalkoztatásuk, átképzésük feltételeit. A kormányintézkedés hatására tovább nõnek egy halmozottan hátrányos helyzetû régió gondjai, egyre távolabb kerül a kitörés lehetõsége.

Tisztelt Képviselõtársaim! Lám, az egyik helyen milliárdok a többletkiadások oldalán, közel ezer ember munkahelyének megszüntetése, miközben felelõsrõl, lemondásról kormányzati szinten szó sem esik.

A miniszterelnök úr nemrégiben azt mondta, nem érti, hogy miért beszélnek egyesek arról, hogy a demokrácia veszélyben van. Hát ezért! Kettõs mércét alkalmaz a mai koalíció. A kormány úgy látszik, saját magának eltûri az anyagi kárt okozó hibákat, a nem megfelelõen elõkészített elbocsátásokat, de a büntetést csak mások részére utalja ki. Mert minden felelõs beosztású ember egyenlõ, de úgy látszik, vannak egyenlõbbek.

Tisztelettel kérdezem, meddig? (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage