Rapcsák András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RAPCSÁK ANDRÁS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az általános forgalmi adóról szóló törvények korábban elismerték a helyi önkormányzatok jogosultságát a közmûberuházások után elõzetesen felszámított adó visszaigénylésére. Ez jelenleg koránt sincs így. A törvényjavaslat globálisan biztosítaná az önkormányzatok számára az áfa-visszaigénylés jogát, vagyis a közmûberuházások teljes körére kiterjeszti a visszaigénylési jogot, s nemcsak a beszerzés áfáját, hanem a szolgáltatások áfáját is visszaigényelhetõvé teszi.

(16.00)

A törvényjavaslat elfogadása esetén az alábbi társadalmi, gazdasági elõnyök jelentkeznének:

1. Az önkormányzatok tágabb körben tudják a lakossági igényeket figyelembe venni az önkormányzati feladatellátás során;

2. A visszaigényelhetõ áfát az önkormányzatok további beruházások megvalósítására tudják felhasználni;

3. Jelentõs a változtatás beruházás- és vállalkozás-fejlesztési hatása, továbbá alkalmas a helyi iparûzési adó növelésére is;

4. És a legfontosabb. A címzett és céltámogatások nem szûkülnének pusztán áfafedezeti szerepre, hanem betöltenék alapvetõ funkciójukat: az önkormányzati nagyberuházások támogatását. Persze az sem megvetendõ hátrány, hogy a Belügyminisztérium önkormányzati fõtisztviselõinek fáradságos munkával nem kellene különbözõ "trükköket" gyártani az áfa- visszaigénylésre, mintegy 2 milliárd forint évi sikerdíjért.

Én úgy gondolom, hogy mindezeket az elõnyöket figyelembe véve, célszerû e törvény módosításával ezeket a lehetõségeket biztosítani, bezárni egy esetleges kiskaput, ami most mûködik, a "trükkre" gondolok, és ezért szeretném kérni (Az elnök pohara megkopogtatásával jelez, hogy a felszólalási idõ lejárt.) a t. Ház támogatását javaslatom tekintetében. Köszönöm a szót, elnök úr.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage