Deutsch Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Az ön napirend elõtti hozzászólása azt a benyomást keltette, mintha a Tocsik-ügyben a vizsgálatok véget értek volna, és elérkezett volna a következtetések levonásának az ideje. (Zaj.)

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Múlt pénteken a kormány célvizsgálata fejezõdött be ebben a botrányos ügyben. A parlamenti vizsgálóbizottság még meg sem kezdhette a munkáját, és az Állami Privatizációs és Vagyonkezelõ Részvénytársaság felügyelõbizottsága pusztán csak a vizsgálódásának az elején tart. Ez a testület folytatni kívánja a vizsgálatait.

Megítélésem szerint azzal, hogy ön a tegnapi nap folyamán Suchman Tamás privatizációt felügyelõ minisztert kénytelen volt felmenteni, ezzel elismerte, hogy a Tocsik-ügy szálai egészen a kormányig vezetnek. Nem létezik, tisztelt miniszterelnök úr, hogy ön ne tudott volna errõl az ügyrõl akkor, amikor közismert tény, hogy mind Szokai Imre, mind pedig Suchman Tamás az ön legközvetlenebb munkatársa. Nem létezik, hogy ön ne tudott volna egy olyan volumenû, a privatizációs szervezet tevékenységével összefüggõ ügyrõl, amely ügynek az értéke a százmilliárdos nagyságrendet is eléri. De ha mindez igaz, és ön sem Szokai Imrével, sem Suchman Tamással korábban nem konzultált volna, akkor ez év július elsejétõl, amikor is az ÁPV Rt. felügyelõbizottsága önt levélben tájékoztatta arról, hogy az ÁPV Rt.-nél tucatnyi szabálytalanságot észleltek az eddigi vizsgálódásaik alapján, önnek akkor miniszterelnöki kötelessége lett volna, hogy legalábbis erre a levélre válaszoljon. Ön azáltal, hogy tudomást szerzett arról, hogy az ÁPV Rt.-nél visszaélések vannak, érintettjévé vált ennek a kérdésnek. Érintettjévé vált azoknak a visszaéléseknek, amelyeket a felügyelõbizottság eddigi vizsgálatai feltártak. A privatizációs szervezet felügyelõbizottsága több tucat vizsgálatot végzett tevékenységének több mint egy esztendeje alatt. Ezeket a vizsgálatokat annak rendje és módja szerint mind megküldte Suchman Tamás privatizációs miniszternek, s tudtommal annak a kormánynak a miniszterelnöke, ahol Suchman Tamás tevékenykedik, ön volt, tisztelt miniszterelnök úr.

Másodszor. Az elmúlt másfél hétben mind ön, mind pedig a kormány kizárólag nyomás alatt volt hajlandó cselekedni. Mindvégig ellenálltak annak, hogy a szükséges, kikerülhetetlen személyi konzekvenciák levonásával is járó következtetéseket megtegyék. Amikor nyilvánosságra került az ügy, akkor napokkal késõbb intézkedtek csak vizsgálat elrendelésérõl, nem intézkedtek az azonnali személyi konzekvenciák levonásáról. A vizsgálat eredményeképpen az elmúlt hét pénteken, ön nem látta még indokoltnak azt, hogy a privatizációt felügyelõ miniszter politikai felelõsségét megállapítsa, pusztán csak a közvélemény, az ellenzéki pártok nyomásának engedve volt hajlandó ön ezt a felelõsséget a tegnapi napon elismerni. Nem hisszük, hogy a kormány - az eddigiek alapján - az ügy tényleges tisztázására törekedne akkor, amikor az elmúlt hét péntekén önök arról intézkedtek, hogy a felügyelõbizottságot is eltávolítsák az ÁPV Rt. vezetõ testületei közül. Azt a felügyelõbizottságot, amely felügyelõbizottság már az ügy nyilvánosságra kerülését megelõzõen megkezdte a Tocsik-ügyben a vizsgálódását. Azt a felügyelõbizottságot, amely felügyelõbizottság az önhöz is eljuttatott levelében jelezte, hogy folytatni kívánja ebben az ügyben a vizsgálatokat. Azt a felügyelõbizottságot, amely nyilvánvalóan még további körülményekre, további tényekre deríthet fényt vizsgálódásai során. 9

Harmadszor. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Mind ez idáig ebben az ügyben talán a legtöbb embert érintõ kérdésrõl halljuk a legkevesebbet, méghozzá arról a kérdésrõl, hogy hol van a pénz. Hol van az a több mint 804 millió forint, amit - a Kormányzati Ellenõrzési Iroda vizsgálati jelentésébõl idézve - egy törvénytelen és szabálytalan eljárás során fizetett ki az ÁPV Rt. dr. Tocsik Mártának, és amely összeg visszafizetésérõl a kormány döntése értelmében az ÁPV Rt.-nek 15 napon belül kell intézkednie, hogy felszólítsa Tocsik Mártát a pénz visszafizetésére? Érthetetlen, hogy ebben a helyzetben miért van szükség 15 napos gondolkodási idõt hagyni az ÁPV Rt.-nek arra, hogy a pénz visszafizetése felõl intézkedjen, akkor, amikor önök múlt pénteken már a szükséges büntetõ feljelentésrõl intézkedni tudtak ebben az ügyben, azonnali lépésre nem tudták elszánni magukat. Kérdés, arról van-e szó, hogy valóban idõt kell hagyni arra, hogy ez a 804 millió forint, ami tovább folyhatott Tocsik Márta számláiról, ezt a 804 millió forintot összegyûjtsék?

Tisztelt Miniszterelnök Úr! A kormány eddigi döntései továbbra is szükségessé teszik, hogy a parlamenti vizsgálóbizottság minél elõbb megkezdje a tevékenységét, és a Fidesz-Magyar Polgári Párt parlamenti képviselõcsoportja indítványozza, hogy már e hét csütörtökön, amikor az alkotmányügyi bizottság ebben a kérdésben (Az elnök pohara kocogtatásával jelzi, hogy lejárt a hozzászólásra kapott ideje.) továbbfolytatja munkáját, a bizottság hallgassa meg Tocsik Mártát abban az esetben, ha Tocsik Márta még Magyarországon tartózkodik. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage