Szekeres Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Két héttel ezelõtt, amikor az Országgyûlésben napirend elõtt ezt a kérdést a Fidesz frakciója felvetette, amit sokan - akik nyilvánvalóan elõször találkoztak ilyen természetû üggyel a közvéleményben -, mindazok körében, akiket egy ilyen ügy sokkolóan ért, azonnal felmerült a gondolat, hogy vajon mi az érdeke ilyen esetben a kormánypártoknak, mi az érdeke a kormánynak?

Teljesen egyértelmû volt, és ezt már akkor is világossá tettük, a kormánynak és a kormánypártoknak is az az érdeke, hogy az ilyen ügyet kivizsgálják, hogy tisztázódjanak mindazok a vádak vagy megalapozott állítások, amelyek az ország Házában elhangoznak.

Ugyanez volt a véleménye a kormánynak is, amikor elindította - a miniszterelnök javaslata alapján - azt a vizsgálatot, amelyrõl már a közvélemény is értesülhetett. Méghozzá egy gyors és határozott vizsgálatot, aminek a megállapításai látható módon, hiszen a sajtón keresztül is számos információ megjelent, megalapozottak voltak. És az is, hogy levonta a személyi felelõsséget, és megtette azokat a lépéseket, amelyek ilyen esetben elengedhetetlenek. Nemcsak a konkrét ügy szempontjából, hanem tanulságul is az elkövetkezendõ idõszak kormányzati magatartása számára. 7

Mindezekben a lépésekben a szocialista frakció egyértelmûen támogatta a kormányt, mint ahogy abban is, hogy ezt a vizsgálatot végig kell vinni, és minden részletére kiterjedõen és a közvélemény és a nyilvánosság elõtt kell a vizsgálatot értékelni és lezárni. Itt a Házban is teljesen egyértelmûvé tettük, hogy egyetértünk azzal, hogy nemcsak a kormányzatnak, hanem az Országgyûlésnek - amelynek ellenõrzõ feladata van - is el kell végezni a maga vizsgálatát, és egyetértünk azzal a parlamenti vizsgálóbizottság felállításával, amelyrõl - remélem holnap - a Ház sürgõsséggel dönteni fog.

Egyetértünk azzal, hogy az alkotmányügyi bizottság is vizsgálja a kérdést, és szeretnénk megújítani azt a javaslatunkat, ami, sajnos, az ellenzék személyi jelölése miatt a Házban nem érvényesülhetett, hogy az egész privatizációs folyamatot az elejétõl fogva egy áttekintõ vizsgálat keretében, nemcsak ebben a konkrét ügyben, a magyar Országgyûlés értékelje. Úgy gondolom, (Taps a kormánypártok soraiból.) hogy példaértékûnek kell lenni a kivizsgálásnak - tekintet nélkül a szereplõkre -, és minden olyan ügyben így kell eljárni, ahol akár csak a kétely vagy a gyanú merülhet fel.

Ugyanakkor a tanulságok levonása nem elég. A szocialista képviselõcsoport fontosnak tartja, hogy a törvények alapján rendezett formájában kerüljön ez év végéig az önkormányzatok és az állam közötti vagyonátadás lebonyolítására. Arra, hogy a privatizáció áttekinthetõen és eredményesen a következõ év végéig megtörténjen, s végül arra, hogy az összeférhetetlenségi javaslatot, amelyet a Ház elé terjesztettünk, minél hamarabb, reményeink szerint november közepéig, az Országgyûlés fogadja el. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage